Plenković je opasniji od Sanadera i Karamarka

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek/FaH

IVO SANADER, nakon što mu je postalo jasno da je razotkriven, rekao je: "Doviđenja i hvala na suradnji." Tomislav Karamarko, nakon što je razotkriven u aferi Pomoćnica, povukao se nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa. Andrej Plenković, istrage čijih su ministara zakucale i njemu na vrata, ne misli odustati tako lako. Odlučio se na otvoreni rat protiv onih koji se bore protiv korupcije. Zbog toga je danas Plenkovića šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prijavila europskim institucijama.

No krenimo redom.

Govorio je jedno, radio suprotno

Andrej Plenković je prije samo tri godine bio čovjek koji je javno zagovarao europske vrijednosti, strožu implementaciju transparentnosti, jačanje prava na pristup informacijama, osnaživanje odredbi o sprječavanju sukoba interesa te nužnost jače borbe protiv korupcije. Danas je Plenkovića, tri godine nakon kampanje "Vjerodostojno", tijelo zaduženo za borbu protiv korupcije prijavilo europskim institucijama GRECO-u, OECD-u te Europskoj komisiji, uglavnom za nepoštovanje svih onih osnovnih odredbi koje je obećao ne samo provoditi nego i osnažiti.

Naime, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković sazvala je danas konferenciju za novinare na temu političkih pritisaka na rad njenog tijela. Na konferenciji je iznijela informaciju kako je Plenkovića ne samo prijavila europskim institucijama nego im se obratila za pomoć zbog nenormalnih pritisaka politike.

Plenkovićeva prijetnja se ostvaruje

Reakcija povjerenice Novaković bila je logična posljedica Plenkovićevih neprestanih napada na rad Povjerenstva, koji su se intenzivirali od sredine srpnja ove godine.

"Ne dam nikome da meni, vladi i HDZ-u na bilo koji način lijepi etikete korupcije", rekao je tada Plenković nakon što su se čak četiri njegova ministra, kojih se morao odreći, našla na udaru USKOK-a.

Riječ je o Gabrijeli Žalac, Tomislavu Tolušiću, Goranu Mariću i njegovom ključnom stranačkom operativcu Lovri Kuščeviću. Protiv USKOK-a Plenković ne nastupa javno, no zato je na udaru Povjerenstvo koje je već do sada proglasilo krivim ministra financija Zdravka Marića i bivšu potpredsjednicu Martinu Dalić zbog Agrokora te je pokrenulo slučajeve protiv Andreja Plenkovića za Aferu Hotmail te potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Otvoreno je više postupaka protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivših ministara Lovre Kuščevića, Gorana Marića i Gabrijele Žalac.

Na udaru je i sam HDZ, odnosno istražuje se jesu li članovi HDZ-a o trošku vlade išli na Kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine. Povjerenstvo HDZ tereti da nije dostavio potrebnu dokumentaciju, putne naloge i račune vezane za putovanje.

Plenković u svim ovim slučajevima ponavlja kako su istrage Povjerenstva nepotrebne, a zbog jedne od njih zatražio je i izuzeće šefice Povjerenstva. Riječ je o jednom od do sada neviđenih manevara.

Samo je takav čovjek mogao stati na čelo skupine Borg

Plenković svakim svojim postupkom iz dana u dan dokazuje kako mu pojmovi sukoba interesa ne predstavljaju ništa. Uostalom, njegova vlast danas visi o USKOK-ovim optuženicima Tomislavu Sauchi i Milanu Bandiću. 

Koliko mu je bitna transparentnost u koju se zaklinjao kao novi šef HDZ-a postalo je jasno u slučaju Dubravke Šuice, kada njegova stranka nije dozvolila ponovnu objavu njezinih imovinskih kartica. Plenković se godinama pokazuje kao čovjek koji jest za borbu protiv korupcije, no samo onda ako ta borba ne dotiče njega samog i njegove ljude. Isto tako, postalo je jasno da je Plenković ne samo idealan nego i jedini mogući kandidat za čelo skupine Borg u aferi Agrokor, koja se pokazala kao najveća i najteža afera u posljednjih 20 godina.

Podsjetimo, iz dokumentacije, mailova, izjava te članaka koja je objavio Index jasno proizlazi kako su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, birana od strane Plenkovića i Dalić, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. godine. Odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.

Radili u tajnosti, kao i svi HDZ-ovci u vladi

Ramljak je bio član skupine Borg, kako su se sami nazvali, a u kojoj su bili vlasnici, predsjednici i djelatnici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda te su tajno radili za vladu na pripremi zakona. Grupa Borg djelovala je neformalno, nisu bili obvezani ugovorom o tajnosti niti su bili ograničeni da te informacije ne koriste za vlastite poslove. Redovito su na sastancima osobno o detaljima informirali premijera Plenkovića, a na kraju su izvukli i osobnu korist s obzirom na to da su na ime savjetničkih usluga iz Agrokora izvukli gotovo pola milijarde kuna.

Grupa Borg radila je u tajnosti. Plenković i Dalić su sve do svibnja 2018. godine, kada je Index objavio prvi u nizu članaka o mailovima potpredsjednice Dalić, negirali postojanje grupe te su tvrdili da je Dalić osobno pisala zakon. Tako je bilo sve dok nismo objavili mailove koji nedvojbeno dokazuju suprotno - da je zakon pisala skupina ljudi povezanih s Plenkovićem i Dalić, a koja je kasnije na primjeni istog zakona zaradila golem novac.

Plenković je bio glavni

Danas je jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo povjerljive pravne i financijske podatke nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije, te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Uz Dalić glavnu je riječ vodio Plenković, s obzirom na to da su nakon sastanka s njime davane glavne smjernice. Mailove grupe Borg dobivala je Plenkovićeva savjetnica. Dubravka Vlašić Pleše primila je na svoj službeni vladin mail, svega nekoliko sati prije usvajanja Lexa u vladi, nacrt Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno Lex Agrokora. Mail je poslao Branimir Bricelj iz Altera Corporate Financea, koji nije imao nikakve ovlasti u vladi.

Dalić se povukla tek kad je postalo jasno da je Plenković pravi šef Borga

Kada smo objavili tu informaciju, koja je jasno detektirala Plenkovića kao šefa skupine Borg, Martina Dalić dala je ostavku na mjesto potpredsjednice. USKOK i DORH su u lipnju u svega 20-ak dana u jednoj traljavoj i nedosljednoj istrazi odbacili ne samo kaznenu prijavu protiv članova vlade nego i bilo kakvu kaznenu odgovornost za Plenkovića, Dalić, ministra financija Zdravka Marića i druge.

Dalić će u listopadu prošle godine, a uz pomoć i podršku Jutarnjeg lista, objaviti knjigu "Slom ortačkog kapitalizma", na čijoj promociji su bili HDZ-ovi ministri na čelu s Plenkovićem. Na predstavljanju knjige naglasila je kako je "Afera Hotmail bila velika namještaljka". Za svoje izlaganje izmamila je pljesak Plenkovića i bivših kolega iz vlade.

Pročitajte više