Skandalozno: Hrvatska htjela blokirati EU osudu turske invazije, nije uspjela

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / Twitter / EPA

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije sastali su se danas u Luksemburgu kako bi dogovorili zajedničku reakciju na tursku invaziju na sjeveroistočnu Siriju, koja je pod kontrolom kurdskih snaga. 

Kako je izvijestila glasnogovornica za EU vanjsku i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič, ministri vanjskih poslova EU usvojili su zaključak o turskom napadu na Siriju.

Nedugo nakon toga, Europsko vijeće je i objavilo priopćenje za tisak oko svojih zaključaka u kojem se poziva Tursku da "prekine svoju unilateralnu vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i povuče svoje snage".

Također, EU "osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno potkopava stabilnost i sigurnost cijele regije, što rezultira dodatnom patnjom civila i raseljavanjem te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći". 

Velika Britanija i Hrvatska se protivile

No prema izvještajima iz Bruxellesa, zajedničku osudu turske ofenzive u početku su blokirale dvije zemlje članice. Jedna od njih, Velika Britanija, na izlasku je iz EU-a. A druga je - Hrvatska.

Tako je barem izvijestio dopisnik Agence France-Pressea iz Bruxellesa Damon Wake pozivajući se na neimenovani izvor. 

"Izvor kaže da UK i Hrvatska trenutno blokiraju zajedničku EU izjavu kojom se osuđuje turska ofenziva, prigovarajući riječi 'osuda'. Razlozi zašto nisu jasni", napisao je Wake na Twitteru.

Wake je, prije nego se saznalo što je dogovoreno, dodao da razgovori još traju i da bi se ovo moglo promijeniti, no i da drugi izvor tvrdi da "Njemačka zajedno s UK-om oklijeva poduzeti snažnu akciju".

Podsjetimo, u ofenzivi koja je počela prošle srijede već je poginulo više od stotinu pretežno kurdskih boraca iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i više od 60 sirijskih civila, prema izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U kurdskim protunapadima ubijeno je i 18 civila i četvero turskih vojnika, prema izvještaju turske vojske. 130 tisuća civila dalo se u bijeg, prema podacima UN-a.

Niz europskih zemalja već zabranilo izvoz oružja Turskoj

Kako javlja Deutsche Welle, na stolu su i sankcije, uključujući embargo na izvoz oružja, koji su već uvele Njemačka, Nizozemska, Švedska, Finska i Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka već su na zajedničkoj press konferenciji u nedjelju osudili tursku akciju. "Imamo zajedničku želju da ova ofenziva završi", rekao je Macron.

Kako kaže dopisnik AFP-a, razlozi ovog skandaloznog protivljenja osudi od strane Hrvatske i Velike Britanije zasad nisu poznati. No podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije nekoliko je dana uputio još skandalozniju prijetnju Europi. 

>> Erdogan zaprijetio Europi: Poslat ćemo vam 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica

Ako europske zemlje proglase tursku vojnu intervenciju u Siriji okupacijom, Turska će "otvoriti vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica", poručio je Erdogan na stranačkom skupu prošli tjedan.

Pročitajte više