HRVATSKO PRAVOSUĐE

Nazvali smo suca koji je na slobodu pustio 7 osumnjičenih za grupno silovanje

Foto: Cropix

SUDAC Županijskog suda u Zadru Ivan Marković na slobodu je pustio sedmoricu mladića u dobi od 17 do 19 godina protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Index je jutros razgovarao sa sucem Ivanom Markovićem, koji nam je rekao kako smatra da je njegovo rješenje ispravno.

"Ne mogu vam otkriti niz detalja iz istrage koji idu u korist moje odluke. Sve što sam mislio, napisao sam u odluci, smatram da je rješenje ispravno. Ne mogu vam ništa otkriti jer bih vam morao reći obrazloženje koje je tajno. Istraga je po zakonu tajna, a ne po mojoj odluci. Tako da vam ne mogu ništa reći, glasnogovornik suda će danas izaći u javnost s izjavom. To je redovan put kojim se ide, no još jednom napominjem kako je postupanje u istrazi tajno, počevši od sadržaja kaznene prijave", rekao je za Index sudac Marković.

>> Sedam mladića kod Zadra grupno je silovalo maloljetnicu, sudac ih pustio na slobodu

Glasnogovornik suda: Moram to sve malo proučiti

Index je kontaktirao i glasnogovornika Županijskog suda Hrvoja Viskovića. Tražili smo ga da nam otkrije obrazloženje odluke o puštanju sedmorice osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice.

"Ne mogu vam otkriti obrazloženje odluke jer je nemam kod sebe. Moram to sve malo proučiti. Tijekom dana ću dati više informacija", kratko nam je rekao sudac Visković.

Silovanja snimali pa snimkama ucjenjivali silovanu djevojku

Podsjetimo, policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku, neka od silovanja snimali su mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Kako navodi Zadarski.hr, policija je petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru svi su pušteni da se brane sa slobode. Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Marković u veljači ove godine postao sudac Županijskog suda u Zadru

Sudac istrage Ivan Marković novi je sudac zadarskog Županijskog suda, koji je na to mjesto izabran u veljači ove godine.

Prije dolaska na novu funkciju Marković je bio sudac Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru, a u jakoj konkurenciji na natječaju za suca Županijskog suda izborio je najviše bodova, 157,45. Za mjesto su se natjecali njegovi kolege sa zadarskog suda Ana Zrilić, Ante Bačić, Iva Lovrin, koja je lani na dvije godine privremeno raspoređena u Vrhovni sud, te njihova šefica, predsjednica suda Ana Mišlov.

Oslobodio umirovljenika koji se liječio marihuanom

Sudac Marković prije dolaska na Županijski sud obnašao je dužnost predsjednika ispostave suda u Benkovcu, dok ta funkcija nije ukinuta, a u javnosti je poznat po oslobađajućoj presudi za umirovljenika iz Pakoštana koji se liječio marihuanom.

Otkako je na Županijskom sudu, u rujnu ove godine donio je presudu u slučaju teške prometne nesreće koja se dogodila u travnju 2010. godine kod Povljane. Sudac Marković je tako Tonija Stupičića, koji je odgovoran za smrt troje mladih Pažana u toj nesreći, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godina.

Stupičiću je u ponovljenom postupku suđeno za kvalificirani oblik jer je kao vozač Citroena Xantije te večeri bio pijan, za što su zapriječene zatvorske kazne do 15 godina, no sudac Marković mu je izrekao kaznu kakva se u praksi dodjeljuje za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Pijanom vozaču koji je izazvao nesreću s troje poginulih dosudio 3,5 godina zatvora

Podsjetimo, Stupičić je u pijanom stanju vozio četvero prijatelja i na izlazu iz Povljane sletio s ceste. Tijekom prevrtanja iz automobila su poispadali svi četvero, a od zadobivenih ozljeda glave i tijela troje ih je na mjestu preminulo, dok je jedan zadobio teške ozljede. Stupičić je prošao neozlijeđen, zbog čega je pobjegao u policijskom automobilu i pokušao samoubojstvo.

Stupičić se teretio za izazivanje prometne nesreće s neizravnom namjerom, a na suđenju je utvrđeno da uzrok nije bila brzina kretanja, nego se nesreća dogodila zbog njegovog umora i alkoholiziranosti. Zbog umora je bio u stanju kao da je popio 1,23 promila, a ne 0,93, koliko mu je izmjereno nakon nesreće. Na putu između Gorice i Povljane je umoran, nakon neprospavane noći, oko 2:30 s 0,93 promila alkohola u krvi u blagom zavoju vozeći brzinom od 106 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničeno 90, izletio s ceste i više puta se prevrnuo.

Iako su mu prošle godine dosuđene četiri i pol godine zatvora, viši je sud nakon žalbe Stupičićeva odvjetnika Andreja Korljana tu presudu ukinuo zbog nedovoljno razjašnjenih okolnosti nesreće. Presuda suca Markovića donesena je nakon gotovo deset godina trajanja postupka.

Na suđenju u svibnju ove godine svjedočile su majke žrtava, koje su plakale, a jedna od njih je rekla da je u nesreći izgubila kćer jedinicu, piše Zadarski.hr.

Stupičić je na suđenju rekao kako mu je neizmjerno žao što se sve ovo dogodilo.

"Sve bih dao da sam umjesto njih to bio ja", rekao je, no kad mu je sudac rekao da se mora precizno izjasniti o krivnji dodao je da se ne osjeća krivim onako kako ga se optužuje.

Pročitajte više