U Vatikanu otvoren prvi slučaj pedofilije u povijesti te države

Screenshot: YouTube

U VATIKANU je nastavljena istraga o seksualnom zlostavljanju tzv. "Papinih ministranata", učenika koji pohađaju vatikansko sjemenište Sveti Pio X. u blizini papine rezidencije. Predmet istrage su don Gabriele Martinelli, svećenik koji je sam pohađao spomenuto sjemenište, pod optužbom da je zlostavljao sjemeništarce i rektor Enrico Radice kojega se tereti da je zlostavljanje prešutno odobravao.   

Riječ je o prvom slučaju u središtu čije su istrage zlostavljanja počinjena nad maloljetnicima unutar vatikanskih zidina, piše Corriere della sera.  

Vatikanski promotor pravde zatražio je ponovni početak suđenja za zlostavljanja koja je Martinelli počinio 2012., ističući da Radice kao tadašnji rektor sjemeništa nije poduzeo ništa kako bi ih spriječio.

Istražitelji Svete Stolice zabilježili su više od sto slučajeva homoseksualnih odnosa unutar sjemeništa u koje je bio uključen Martinelli.  

Zahtjev pape 

Pokretanje istrage najavljeno je u studenom 2017. u glavnim tiskovnim medijima Svete Stolice.

Sudski postupak bio je obustavljen godinu dana prije nego što je njegovo ponovno pokretanje 29. srpnja prošle godine zatražio osobno papa Franjo. 

Pozadina slučaja 

Prvi koji su se bavili slučajevima zlostavljanja u sjemeništu koje je 1956. osnovao papa Pio XII. bili su novinar Gianluigi Nuzzi koji je o tome napisao knjigu "Istočni grijeh" te TV emisija "Hijene".

Riječ je o instituciji koja učenike osnovnoškolce iz cijeloga svijeta priprema za svećenički poziv, a unutar koje su proteklih godina zabilježeni slučajevi prisiljavanja na seksualne odnose. 

Žrtve zlostavljanja uglavnom su bili najmlađi pohađatelji sjemeništa, a o nemilim događajima bio je obaviješten i sam papa Franjo kojemu su slana pisma. 

Jedno od svjedočanstava tako govori o "čudovištu" koje je uspjelo postati svećenikom. 

U slučaj je bila uključena i biskupija Como pod koju sjemenište potpada.

 

 

 

Pročitajte više