Američki fizičar: Izvanzemaljci nas možda potajno promatraju

Screenshot: YouTube

NAZIVAJU se "promatračima" i postoji mogućnost da nas milijunima godina tajno nadgledaju iz svemira - možda čak i prije nego što smo uopće postojali, riječi su koje je u svom znanstvenom radu napisao fizičar James Benford. 

Iako se takva pretpostavka na prvi pogled čini radikalnom, riječ je o temi koja ima dugu povijest u znanstvenoj domeni potrage za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), piše Science Alert

Povijest teorije 

Godine 1960. radiofizičar sa Sveučilišta Stanford Ronald Bracewell prvi je iznio ideju da "superiorne galaktičke zajednice" šalju svoje međuzvjezdane sonde kao "hipotetičke pipke" kako bi promatrali, nadgledali, a možda čak i komunicirali s drugim oblicima života, uključujući onaj na Zemlji. 

"Sonda koja je možda locirana u našoj blizini ima vremena napretek prije nego što naša civilizacija postigne stupanj razvoja kada bi je mogla uočiti. Kada to bude moguće, ostavljen je prostor za uspostavu kontakta i komunikaciju", ističe Benford. 

"U međuvremenu možda već milijunima godina šalje izvješća o našoj biosferi i civilizaciji", dodao je. 

Iako je takav koncept Bracewellovih sondi već desetljećima predmet astronomskih istraživanja, a prigrlila ga je i znanstvena fantastika (najbolji primjer čega je filmski klasik 2001:Odiseja u svemiru), konkretnih dokaza o postojanju takvih robotskih patrola još uvijek nema. 

Benfordova teza 

U svom radu Benford je iznio prijedlog da bi se takvi "izvanzemaljski promatrači" mogli nalaziti u našem Sunčevom sustavu. Kao lokaciju on navodi objekte u blizini Zemlje zvane koorbitalni objekti. 

Kao što im ime navodi, ovi Zemljini kvazi-sateliti kruže oko Sunca na način sličan Zemljinoj revoluciji, i to u blizini našeg planeta s kojim su gravitacijski povezani. 

Astronomi su do sada otkrili vrlo mali broj takvih objekata, od kojih je Zemlji najbliži asteroid 2016 HO3, koji je NASA nazvala "stalnim Zemljinim pratiteljem". 

"2016 HO3 kruži oko našeg planeta i pritom se nikada previše ne udaljava od njega, budući da oboje kruže oko Sunca. Štoviše, može se reći da taj objekt pleše sa Zemljom", rekao je NASA-in znanstvenik Paul Chodas. 

Benford u svom radu tvrdi da bi takvi asteroidi mogli biti puno više od "plesnih partnera", s obzirom na to da bi zbog svoje blizine mogli biti idealna mjesta za smještaje robotskih sondi uz pomoć kojih nas promatra neka napredna izvanzemaljska civilizacija: "Svi resursi potrebni izvanzemaljskoj inteligenciji za takav tip istraživanja su tu: materijali, prostor za usidrenje i mogućnost skrivanja". 

Istraživanje koorbitalnih objekata već je pokrenuto 

Fizičar ističe da bi zbog ove mogućnosti te činjenice da su tako blizu Zemlji, proučavanje koorbitalnih objekata trebalo biti prioritet SETI astronomima. 

"Trebamo ih krenuti proučavati uz pomoć elektromagnetskog spektra i planetarnog radara, a isto tako ih i posjećivati koristeći se sondama", dodao je. 

Pored mogućeg otkrića promatrača iz druge galaksije, takav tip istraživanja bio bi izuzetno važan i sa znanstvenog aspekta, budući da se o koorbitalnim objektima još uvijek vrlo malo zna, a otkriveno ih je manje od 20. 

Kina je već najavila pokretanje ambiciozne 10-godišnje misije koja bi uključivala posjete i skupljanje uzoraka s objekta 2016 HO3. 

Drugi istaknuti SETI znanstvenici izrazili su pak skeptičnost kada su u pitanju Benfordove teze. "Kolika je vjerojatnost da ćemo na nekome od tih koorbitalnih objekata naći izvanzemaljsku sondu? Vrlo, vrlo mala. Međutim, samo istraživanje bi nas jako malo i stajalo, pa zašto ne pokušati?", istaknuo je teoretski fizičar i astrobiolog sa Sveučilišta u Arizoni Paul Davies.    

  

Pročitajte više