HSLS prijetio napuštanjem koalicije zbog Pupovca pa se predomislio

Foto/screenshot: Pixsell/Patrik Macek/N1

PREDSJEDNIK HSLS-a Darinko Kosor rekao je u nedjelju, nakon sjednice Središnjeg vijeća stranke u Novom Vinodolskom, da vijeće nije prihvatilo njegov prijedlog da HSLS izađe iz vladajuće koalicije na državnoj razini jer smatraju kako ne bi bilo dobro da liberalna i građanska stranka izađe iz koalicije na temi nacionalnih manjina.

Kosor je istaknuo da izlazak iz koalicije nije predložio samo zbog dvije posljednje konferencija za novinstvo predsjednika SDSS-a Millorada Pupovca, nego i zbog općeg stanja u koaliciji. To su, rekao je, pitanja Milana Bandića i Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ucjene iz HNS zadnjih godinu dana, završno s ucjenama za nastavnike i plaće te pitanje "Uljanika" i restrukturiranja od 10 milijardi kuna.

Predsjednik HSLS-a rekao je da je odluka Središnjeg vijeća bila samostalna, ali ne i jednoglasna.

"Što se tiče ocjene sadržaja konferencija za novinstvo Milorada Pupovca, svih ostalih koalicijskih partnera i naših primjedbi na njih, dobio sam apsolutnu podršku svih članova Središnjeg vijeća. I dalje tvrdimo da se na obje konferencije Pupovca ostalo na stavu da ova država sliči na NDH, da ovdje postoji ustašizacija i da je Hrvatska remetilački faktor. Naš koalicijski partner SDSS od toga nije odstupio", rekao je Kosor.

Istaknuo je kako današnja Hrvatska sigurno ne sliči na NDH.

"Tu nema ustašizacije"

"Ova država sigurno ne sliči na NDH, tu nema ustašizacije, barem ne više nego prije 5, 10 ili 15 godina, iako uvijek ima budala i pojedinaca, a ova država sigurno nije remetilački faktor u regiji nego faktor stabilnosti", ustvrdio je.

Ocijenio je da svi koji imaju drugačije teze i još ih iznose u drugoj državi, rade protiv interesa hrvatske države - u ovom slučaju SDSS radi i protiv interesa srpske nacionalne manjine.

"Ovo što Milorad Pupovac servira -  da svi Srbi moraju biti u SDSS-u, a svi Hrvati valjda u HDZ-u - to je ono protiv čega se HSLS bori i borit će se dok sam ja predsjednik, a i kad izaberemo novo vodstvo u studenom", poručio je.

Kosor: Nikad bolje koalicije za zaštitu manjina

Kosor je ocijenio da nikad nije bilo bolje koalicije za zaštitu pitanja nacionalnih manjina: HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem, HNS, HSLS i klubovi nacionalnih manjina. 

"Vidjet ćemo kakvo će biti stanje nacionalnih manjina kad dođu neke druge koalicije. Toga Milorad Pupovac mora biti svjestan", istaknuo je Darinko Kosor.

Središnje vijeće donijelo je i odluku da se ovlasti odlučivanja o ulasku ili izlasku iz koalicije ubuduće, do izbornog sabora stranke u studenom, prenesu na predsjednika stranke. To znači, dodao je, da će - ako se ponovi konferencija Milorada Pupovca, ako Milan Bandić bude zahtijevao da se prihvati Generalni urbanistički plan Zagreba jer, u protivnom, neće biti saborske većine ili ako se ponovi ucjena HNS-a -  sam donijeti odluku o izlasku iz koalicije.

Kosor je rekao da će se HSLS-ov kandidat za hrvatskog predsjednika Dejan Kovač ponajprije posvetiti temama gospodarstva.

"Želimo da pobijedi na predsjedničkim izborima, jer neće pričati o ustašama i partizanima, kako bi se posvetili pitanjima gospodarstva, razvoja i budućnosti", istaknuo je Kosor.

Pročitajte više