Dobri majstori iz Srbije bježe u Hrvatsku: "U Poreču me plaćaju kao u Njemačkoj"

MAJSTORI bilo kojeg profila su rijetkost u Srbiji. Mnogi odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom - pa i u Hrvatsku. A oni koji ostaju često se zapravo ne mogu zvati majstorima, piše Deutsche Welle.

Jedan od majstora koji su posao odlučili pronaći u Hrvatskoj je vodoinstalater Saša Miljković.

"U Srbiji se može za 250 radnih sati zaraditi nekih 500 eura, dok bih za isti taj posao u Njemačkoj, za isti broj radnih sati, dobio bar četiri puta više. Prošle godine sam radio u Hrvatskoj u Poreču. Tamo smo isto imali puni fond radnih sati i bilo je nešto približno kao i u Njemačkoj. Imao sam lijepo iskustvo, tako da planiram ponovno ići. Krajem godine sigurno idem za Njemačku", kaže za DW.

Saša kaže da je posao jednako težak, ali da novac i sigurnost čine znatnu razliku. "Ako ovdje radite ujutro od sedam do navečer u šest ili sedam, onda dođete kući i samo prespavate u svom krevetu. Za 500 eura. A gore spavate u tuđem krevetu za 2.000 eura. I to je ta razlika."

Manje rada, više novca

U inozemstvu se, potvrđuje i on, naprosto može za kraće vrijeme zaraditi puno više.

"Tamo odete i odradite devet mjeseci, poslije dođete ovamo i slobodno godinu i više ne morate ništa raditi nego živjeti od tog novca." U Srbiji je teško, dodaje, i naplatiti obavljeni posao. Osim toga, jedan od ključnih problema je, tvrdi, što se radnik ne cijeni, već bi svaki poslodavac volio da radnik radi po 12 sati dnevno, a da mu što je moguće manje plati. 

Zbog toga, kaže, ni svoju djecu nije uveo u posao kojim se bavi desetljećima.

Pročitajte više