Kanader gasi požar pokraj naselja Glušci kod Metkovića

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

PROTUPOŽARNI avion kanader (Canadair CL-415) sudjeluje u gašenju požara pokraj naselja Glušci u blizini Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane (MORH). 

Kanader iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) upućen je u nedjelju, 25. kolovoza, u akciju gašenja požara pokraj naselja Glušci kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 17. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 33 požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 265 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode te opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnoga zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 29 puta, priopćio je MORH.

Pročitajte više