Plenkovića novinar pitao o napadu u Kninu, on mu bezobrazno odgovarao

PREMIJER Andrej Plenković posjetio je danas tvrtku Cedar u Vrbovskom. Nakon posjeta dao je izjavu za medije, a novinari su ga pitali dodatna pitanja o napadima na Srbe kod Knina koje je jučer osudio, pritom tvrdeći kako se radi o pojedinačnom slučaju, a ne o takvoj društvenoj klimi u Hrvatskoj.

"Ja osobno i vlada oštro smo i momentalno osudili te incidente. Moramo djelovati kao samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina i štiti njihova prava. Želimo da se svi resursi policije angažiraju i da se otkriju svi počinitelji. Treba sve poduzeti da se oni otkriju, kazne i sankcioniraju... Danas će, nakon mog jutrošnjeg sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i šefom SOA-e, prema Kninu otići ravnatelj policije gospodin Milina", kazao je premijer.

Na konstataciju novinara da nije jasno osudio incident jer je rekao da je riječ o izdvojenom slučaju, Plenković je inzistirao na tome da je napade jasno osudio.

Bezobrazni Plenković

"Prvo, ja sam jasno osudio, ne znam jeste li vi slušali što sam ja govorio, bilo bi dobro...", kazao je premijer. "Jesam ja jasno osudio? Jesam", dodao je.

Na repliku novinara N1 televizije Ranka Stojanca da to nije dovoljno, Plenković je postao nervozan.

"A što bih trebao?", pitao je novinara koji mu je odgovorio da je mogao on osobno otići na mjesta na kojima su napadnuti Srbi, sazvati ministra i riješiti stvari. 

To je pogotovo iznerviralo Plenkovića.

"Samo malo, samo malo. A što biste vi meni trebali raditi protokol, donositi političke odluke i procjene? Ne. Na takva djela trebaju reagirati institucije koje su za to zadužene. Ja sam politički osudio, nema nikakvih dilema, i ja ću biti taj odlučiti kako ćemo reagirati na neke stvari. To sigurno neće mediji ni neki drugi", kazao je premijer.

No tu se nije zaustavio, nego je novinara nazvao aktivistom.

Kada je novinar apelirao da dozvoli medijima da kažu ukoliko smatraju da nije dovoljno osudio, premijer je, naime rekao: "A ne, to vi možete, pa ja bih rekao, gotovo kao aktivist komentirati, a ne kao novinar. To je onda vaš politički stav, to je vrlo bitno.. To je stvar vašeg ukusa".

"U opisu je posla novinara da bude za ljudska prava na razini medija, u interesu su nam ljudska prava", odgovorio je novinar. 

"Drago mi je da priznajete da ste aktivist. To je dobro da to priznajete", rekao je Plenković ne dajući novinaru da dođe do riječi.

"Nisam to rekao, znate o čemu govorim, o ljudskim pravima", tek je uspio izgovoriti novinar.

"Aktivist ste, sve sam shvatio", odbrusio mu je Plenković.

Pročitajte više