Iran tvrdi da ne želi rat, spreman je raditi na francuskom nuklearnom prijedlogu

Foto: Epa

IRAN je spreman raditi na francuskim prijedlozima da se spasi međunarodni nuklearni dogovor koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015., ali neće tolerirati američko miješanje u Zaljev, rekao je danas iranski ministar vanjskih poslova.  

U vrijeme pojačanih napetosti između Teherana i Washingtona, Iran je također pokazao ono što je opisao kao protuzračni obrambeni sustav dalekometnih projektila zemlja - zrak.

SAD je napustio međunarodni nuklearni dogovor u svibnju prošle godine i pojačao sankcije Islamskoj Republici.

Macron ponudio ublažavanje sankcije Iranu

U nastojanjima da podrži sporazum, francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je u srijedu ublažavanje sankcije Iranu ili osiguranje kompenzacijskog mehanizma "kako bi omogućio iranskome narodu da bolje živi" u zamjenu za puno poštovanje sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je, govoreći na norveškom institutu međunarodnih poslova, rekao da se raduje što će imati ozbiljne razgovore s Macronom u Parizu u petak.

"Prijedlozi su na stolu, i s francuske i s iranske strane, i sutra ćemo raditi na tim prijedlozima", rekao je.

Zarif je upozorio i na opasnosti američke sigurnosne misije, kojoj su se dosad priključile Velika Britanija, Australija i Bahrein, a trebala bi pratiti plovidbu u Hormuškom tjesnacu, vitalnom morskom prolazu za svjetske zalihe nafte.

"Očigledno je da je američka nakana (...da ima) pomorske snage u Perzijskom zaljevu usmjerena protiv Irana. Ne očekujte da ostanemo tihi kad netko dođe u naše vode i prijeti nam", rekao je Zarif.

”Iran neće početi rat u Zaljevu, ali će se braniti”

Nekoliko međunarodnih trgovačkih brodova napadnuto je u Zaljevu proteklih mjeseci u incidentima koji su uzdrmali globalnu trgovinu robom.

Za vrijeme govora u Oslu Zarif je rekao da Iran neće početi rat u Zaljevu, ali da će se braniti.

"Hoće li biti rata u Perzijskom zaljevu? Mogu vam reći da nećemo početi rat, ali ćemo se braniti", kazao je. 

Pročitajte više