U Njemačkoj zbog ubojstva osuđen 24-godišnji sirijski migrant

Foto: Epa

SIRIJSKI migrant osuđen je danas na devet i pol godina zatvora jer je prije godinu dana na gradskom festivalu u njemačkom gradu Chemnitzu usmrtio 35-godišnjeg Nijemca, što je rezultiralo višednevnim prosvjedima protiv stranaca i imigrantske politike kancelarke Angele Merkel. 

''Ne postoji ni najmanja sumnja u krivnju osuđenog'', rekla je predsjednica sudskog vijeća Simone Herberger. Tijekom procesa koji je iz sigurnosnih razloga održan u Dresdenu, a ne u Chemnitzu, optuženi Sirijac (24), koji je u Njemačku stigao kao izbjeglica, branio se šutnjom. 

Napao ga nožem

Protiv suoptuženog Iračana koji je navodno sudjelovao u napadu i ubojstvu, proces je i dalje otvoren jer je od ubojstva u kolovozu prošle godine u bijegu. 

Osuđeni je optužen da je na gradskom festivalu u Chemnitzu u svađi nožem napao 35-godišnjeg Nijemca, koji je od ozljeda umro. Žrtva je navodno htjela smiriti sudionike jedne tučnjave u kojoj je sudjelovao i osuđeni. 

Ovo ubojstvo je pokrenulo višednevne masovne prosvjede i napade na strance diljem grada. 

Obrana najavila žalbu

Obrana 24-godišnjeg Sirijca koja je tražila oslobađajuću presudu i sudu predbacuje pristranost, najavila je žalbu na presudu.

“Sud je popustio pod javnim pritiskom. Protiv optuženog nema nikakvih materijalnih dokaza i čitav proces se temelji na izjavi jednog nepouzdanog svjedoka“, rekla je odvjetnica osuđenog Ricarda Lang.

Događaji u Chemnitzu prije godinu dana su izazvali novu raspravu o imigrantskoj politici Angele Merkel. U jeku rasprave otpušten je i šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je tvrdio da tijekom prosvjeda nije bilo hajki na strance, iako je to u više navrata dokazano. 

Pročitajte više