UHLJEBISTAN

Nije šala: HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića ima sedam savjetnika za turizam

Foto: FAH, 123 Rf

GRADONAČELNIK Zaprešića Željko Turk (HDZ) ima čak sedam savjetnika za turizam. Zaprešić, grad nedaleko od Zagreba, prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 25.223 stanovnika, a lani ga je posjetilo manje od osam tisuća turista. 

Još je fascinantniji podatak da je Zaprešić u periodu kad nije imao sedam savjetnika za turizam imao bolje turističke brojke nego nakon osnivanja tog savjeta, što dovoljno govori o učinkovitosti gradonačelnikovih sedam savjetnika za turizam.

Sedam savjetnika za turizam u Zaprešiću plaćeno je novcem građana

"Gradonačelnik Grada Zaprešića osnovao je Savjet za turizam i ulaganja u kojem je ukupno 7 članova, a koji ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 375,00 kn neto po sjednici na kojoj su prisutni", potvrdili su Indexu iz Grada Zaprešića.

Sjednice se održavaju jednom mjesečno, a Savjet je, kažu, osnovan 2018. godine kao "radno tijelo koje predlaže mjere i aktivnosti usmjerene ulaganjima u razvoj turizma, daje mišljenja i prijedloge o pojedinačnim razvojnim projektima, predlaže koncept i politiku razvoja pojedinih selektivnih oblika turizma i poticajne mjere za njihov razvoj ili unaprjeđenje te surađuje s gradskim upravnim tijelima i ustanovama s ciljem potenciranja i osiguravanja uvjeta za razvoj turizma".

Zaprešić je više turista posjetilo prije osnivanja Savjeta za turizam nego nakon toga

Prema podacima Turističke zajednice Grada Zaprešića, taj je grad u 2018. godini, kad je osnovan Savjet za turizam, posjetilo 7842 turista koji su ostvarili 15.921 noćenje. Godinu dana ranije, 2017., kad HDZ-ov gradonačelnik Turk još nije imao sedam savjetnika za turizam, turista je bilo 8493, a ostvareno je 17.013 noćenja. To znači da je broj turista u Zaprešiću pao nakon osnivanja Savjeta za turizam. Također, u prvih sedam mjeseci ove godine imali su 3761 dolazak turista i ostvarili 7231 noćenje. Od toga je Zaprešić posjetilo 1114 turista iz Hrvatske i 2647 stranih gostiju, od kojih je najviše bilo gostiju iz Bugarske (841).

Tko su gradonačelnikovi savjetnici za turizam?

Inače, gradonačelnikovih sedmero savjetnika su Nataša Petković, Đurđica Novosel, Mario Posavac, Milivoj Iveković, Krešo Slatković, Željko Majcen i Marko Salečić.

O Željku Majcenu, direktoru gradske komunalne tvrtke Komunalno-Zaprešić d.o.o., ujedno i direktoru gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić d.o.o. te rizničaru lokalnog HDZ-a, pisali smo više puta.

Tako smo pisali kad se pokušao dokopati luksuzne limuzine od 340 tisuća kuna.

>> HDZ-ov šef gradske firme kupuje limuzinu od 340.000 kuna

Pisali smo i kako je načelniku Općine Brdovec, SDP-ovom Alenu Prelecu, zaposlio sina u Komunalcu, dok je Majcenov sin Marko zaposlen u općini Brdovec kao viši stručni suradnik za legalizaciju objekata.

>> HDZ-ovac i SDP-ovac jedan drugom zaposlili sinove

Majcen - savjetnik za turizam i direktor gradskih tvrtki koji je zaposlio pola familije

Naposljetku, pisali smo i kako je Majcen u gradskoj firmi uhljebio pola obitelji.

>> HDZ-ov direktor uhljebio pola obitelji

Petra Majcen je u braku sa sinom Željka Majcena, a zaposlena je na mjestu referentice plana, analize i statistike u tvrtki Zaprešić d.o.o. Od 1. veljače 2009. godine Petra Majcen obavlja poslove internog revizora te tako kontrolira novac javne tvrtke.

Majcenov nećak Goran Žabić radi kao voditelj službe za gospodarenjem otpadom, kako stoji na službenim stranicama Komunalnog Zaprešić d.o.o.

Većina savjetnika su stranački uhljebi

Od ostalih gradonačelnikovih savjetnika za turizam tu su još Đurđica Novosel i Krešo Slatković, HDZ-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Zaprešića i to s liste HDZ-HSS-HSU-BM365-HSLS koja je na vlasti u tom gradu. Njih dvoje su ujedno i članovi gradskog Odbora za izbor i imenovanja.

Slatković je još i u Odboru za komunalne djelatnosti te Odboru za međugradsku suradnju, dok je Đurđica Novosel u Odboru za društvene djelatnosti te Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Mario Posavac i Nataša Petković su iz Glasa Zaprešića - Nezavisne liste s kojom je HDZ formirao vlast u tom gradu. Mario Posavac je i član gradskog Odbora za komunalne djelatnosti.

Milivoj Iveković je iz HSU-a, stranke koja je također na vlasti u Zaprešiću, te je ujedno član Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Za Marka Salečića ne navodi se nigdje kojoj političkoj opciji pripada i nema ga u ostalim odborima.

Savjetnici za turizam plaćeni su i kao članovi brojnih gradskih odbora

Treba napomenuti kako svi gradski vijećnici te svi članovi gradskih odbora dodatno primaju naknade za sudjelovanje na sjednicama istih, no ne navodi se koliko te naknade iznose, osim da se učestalo povećavaju.

Tako su povećanje svojih naknada izglasali i na sjednici gradskog vijeća u prosincu 2017. godine, a na istoj sjednici je to gradsko vijeće odbilo da se dio novca od gradonačelnikovog Savjeta preusmjeri na Hitnu pomoć.

Odbili dati novac Hitnoj pomoći nakon tragedije u Zaprešiću

>> Zaprešićki HDZ odbio dati novac Hitnoj pomoći

To je otkriveno prošlog ljeta nakon što se u Zaprešiću dogodila tragedija kad je mladiću pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk tad je izjavio da on "ne može biti odgovoran za to". No ubrzo se doznalo da se odgovornost za tu tragediju mogla tražiti i na vratima HDZ-ovog gradonačelnika Zaprešića i gradskih vijećnika koji mu osiguravaju većinu.

Većina u tamošnjem gradskom vijeću u prosincu 2017. je odbila SDP-ov amandman da se dio novca koji ide za financiranje Savjeta HDZ-ovog gradonačelnika preusmjeri upravo za Hitnu medicinsku pomoć, što je predložio SDP.

Hladno odbili preusmjeravanje novca za potrebe Hitne

"Sredstva u iznosu 300.000,00 kuna predlaže se usmjeriti na sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći", stajalo je u amandmanu SDP-a.

No iako je prijedlog podržala cijela oporba, vladajuća koalicija ga je jednostavno odbila. Protiv prijedloga su glasali Drago Bago, Dario Baća, Ljiljana Popovački Račić, Damir Horvat, Josip Brajdić, Stjepan Đurinski, Mario Jurič, Dražen Lacić, Đurđica Novosel, Krešo Slatković i Josip Držaić.

Odbili pomoći Hitnoj, a onda je ih je gradonačelnik nagradio savjetničkim pozicijama

Podsjetimo kako su Slatković i Novosel potom postavljeni kao gradonačelnikovi savjetnici za turizam.

Inače, gradonačelnik Željko Turk na toj je funkciji od 2006., dok je prije toga od 2001. bio zamjenik gradonačelnika. Lani je pak izazvao bijes građana nakon što je uveo naplatu parkinga u centru grada, iako je u predizbornoj kampanji obećao da je neće uvesti.

>> Došli izraziti sućut pa dobili kazne za parking

Nakon što je na posljednjim lokalnim izborima ponovno izabran za gradonačelnika, ubrzo je uveo naplatu parkinga, a tu je odredbu pak donio zbog, kako kaže, uvođenja reda u gradski promet. No naplata probleme nije riješila, kažu građani.

Pročitajte više