ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Policija upala u Kuščevićevu kuću zbog odluke kojom se besramno hvalio

Foto: Index

 "JEDNA od najboljih odluka koje sam donio je izgradnja POS-ovih stanova", rekao je Lovro Kuščević krajem svibnja ove godine, dok je još bio ministar uprave u vladi Andreja Plenkovića, odgovarajući na pitanje o aferi poticane stanogradnje (POS) na otoku Braču, koju je tada, u svibnju, otkrio Index.  

 >> Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, a ovaj ga iznajmljuje turistima

>> Kuščević o oazi na Braču: Tamo boravim, ali ne znam o čemu pričate

No, za ono što je za Kuščevića bila najbolja odluka danas su se zainteresirali USKOK i DORH koji Kuščevića  ispituju za taj i slične poslove, a niz istraga protiv ovog bivšeg ministra otvara se upravo aferom POS. Podsjetimo, policija je danas osim u prostore koje koristi Kuščević upala i u objekte koji su u vlasništvu Ivice Žuvića, brata Kuščevićeve supruge.

Žuvić je, podsjetimo, ne samo postao korisnik POS-ova stana u mandatu načelnika Općine Lovre Kuščevića nego mu je ovaj bio i jamac za kredit. Žuvić bi se sutra, kako nam je neslužbeno potvrđeno, trebao pojaviti na ispitivanju u policiji kako bi bio saslušan. No, krenimo redom. 

Od brige za demografiju do kriminalističke istrage

POS u Nerežišćima, na otoku Braču, pokrenut je i realiziran dok je Kuščević bio načelnik u tom mjestu. Kuščević se često ponosio uspješnošću tog projekta te je naglašavao kako je riječ o prvom otočnom POS-u. Cijeli projekt bio je vrijedan 5,5 milijuna kuna, a projekt je vodio Jerko Rošin, bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera.

"Projekt je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka", naglašavao je Kuščević. Prije devet godina, točnije 2010. godine, na natječaj za dodjelu POS-ovih stanova koji je raspisala Kuščevićeva općina javilo se 40 obitelji. Općina je odabrala 12 dobitnika za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih. 

U ime obitelji: Stanove dobili HDZ-ov načelnik i Kuščevićev šogor

Dva dobitnika bila su sporna. Prvi je današnji načelnik Općine Nerežišće i član HDZ-a Svemir Obilinović. Iako je svrha POS-a stambeno zbrinjavanje ljudi bez doma, HDZ-ov načelnik od 2016. godine taj stan iznajmljuje turistima pod imenom "Apartmani Ferdo". 

"Apsolutno sve je bilo po zakonu i propisima, tu je bila i kontrola sa strane APN-a. Kompletna dokumentacija i arhiva postoji u Općini Nerežišće", govorio je Obilinović koji je medijima zbog, kako je rekao, negativnog pisanja o POS-ovim stanovima poslao i posebno priopćenje kojim je branio svog prethodnika Kuščevića.

Drugi sporni korisnik prava na otkup stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima po cijeni povoljnijoj od tržišne bio je šogor Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane. Kuščević je, osim što je bio na čelu Općine koja je dodjeljivala stanove, bio ujedno i Žuvićev sudužnik u kreditu od 27 tisuća eura jer ovaj nije bio kreditno sposoban. Također, Žuvić se na natječaj prijavio kao samac. 

"Ponosan sam na ovaj projekt poticane stanogradnje. U prodaji je bilo 11 ili 12 stanova za koje se javilo 40-ak obitelji, ali samo šest je bilo kreditno sposobno i zadržalo je želju da kupi stan. Oni uredno otplaćuju stanove, a tko što radi sa svojim stanom, ja ne znam, ja ne vodim brigu o tome", govorio je o POS-u Kuščević. 

"Svakakve gluposti možete pročitati na portalima"

No, otkrili smo da samo dvije godine nakon dobivenog natječaja za POS Žuvić postaje vlasnik zemljišta i nekretnina u bračkoj uvali Grška. Kako je Žuvić u samo dvije godine stekao kapital da od čovjeka kojem treba POS da se skući postane prvo vlasnik čestice u uvali, a potom i graditelj dviju kuća, nismo mogli utvrditi.  No, utvrdili smo da se u toj uvali i u tim objektima često odmara i uživa sam Kuščević. 

"Svakakve gluposti možete pročitati na portalima. Zaista ne znam o čemu pričate", govorio je tada još uvijek ministar Kuščević kada su ga pitali kome zapravo pripadaju luksuzni objekti u uvali Grška. Takav odgovor, koji je bio serviran novinarima, sasvim sigurno neće biti serviran USKOK-u i DORH-u. 

 

 
 

Pročitajte više