Oslobođena djevojka iz El Salvadora koju su zbog pobačaja osudili na 30 godina

Foto: EPA

21-GODIŠNJA žena iz El Salvadora, čije je dijete pronađeno mrtvo u zahodu nakon što je rodila, proglašena je nevinom tijekom ponovljenog suđenja, javlja BBC.

Evelyn Hernández je otpočetka tvrdila da je nevina i da nije znala da je trudna, a tijekom poroda da je izgubila svijest. Tužitelji su za nju tražili kaznu od 40 godina zatvora. Njen slučaj zadobio je svjetsku pažnju i suđenje su pomno pratile različite grupe za prava žena. Naime, El Salvador ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u svijetu. Pobačaj je u ovoj zemlji ilegalan u bilo kojim okolnostima, a okrivljenima prijete kazne između dvije i osam godina zatvora. 

No u mnogim slučajevima, kao i Hernándezinom, optužba je izmijenjena u teško ubojstvo za što je predviđena minimalna kazna od  30 godina.

Prvi put da je ponovljeno suđenje ženi koja je optužena za pobačaj

Slučaj Hernández je prvi ovakve vrste u El Salvadoru u kojem je naređeno ponavljanje cijelog suđenja. U prijašnjim slučajevima ženama optuženim da su napravile pobačaj kazne su eventualno preinačavanje, no presude nisu odbacivane. Organizacije za prava žena nadaju se da će ovaj slučaj postati presedan te da će omogućiti mnogim ženama koje se nalaze u zatvorima zbog kršenja strogog zakona o pobačaju u El Salvadoru ponovljeno suđenje.

"Evelyn je sada ponovo slobodna”, rekli su iz zagovaračke organizacije Justice for Evelyn in El Salvador. I iz argentinske organizacije Seguimos En Campaña također su izrazili zadovoljstvo rezultatom suđenja u slučaju Hernández. "Ovo je pobjeda feminističke borbe u El Salvadoru, ali i čitavom svijetu. Evelyn je oslobođena i slobodna. Čestitke braniteljskom timu", napisali su na Tweeteru.

Nije znala da je trudna, rodila je mrtvo dijete u vanjskom zahodu

Evelyn Hernández rekla je da je osjetila bolove u stomaku i krvarenje dok je bila u svojoj kući u ruralnom dijelu El Salvadora 6. travnja 2016. godine. Otišla je u zahod koji se nalazio izvan kuće te se tamo onesvijestila. Majka ju je potom odvela u bolnicu gdje je otkriveno da je rodila. Uhićena je, a tijelo mrtve bebe pronađeno je u septičkoj jami zahoda. 

Hernández, koja je u to vrijeme imala 18 godina, rekla je da ju je silovao član bande, no nije imala pojma da je trudna. Rekla je i da je pomiješala simptome trudnoće s bolovima u stomaku jer je imala krvarenje za koje je mislila da je menstruacija.

"Da sam znala da s trudna, čekala bih porod s ponosom i srećom”, rekla je tada.

Objašnjavala je i kako nije shvatila da je nešto unutar nje, ni da je izašlo, kao ni da nije čula plač bebe te nije shvatila da je rodila.

Optužena za teško ubojstvo jer su tužitelji mislili da je skrivala trudnoću

Prvo je optužena za pobačaj, no optužba je izmijenjena u teško ubojstvo jer su tužitelji smatrali da je skrivala trudnoću i nije o njoj vodila brigu. 

U srpnju 2017. godine sudac je proglasio krivom te joj je određena kazna u iznosu od  30 godina zatvoru za koju je odslužila već 33 mjeseca.

U ponovljenom suđenju odvjetnici tvrdili da je dijete umrlo prirodnim putem

Hernándezini odvjetnici potom su uložili žalbu protiv odluke suda i tvrdili su da kako su forenzični testovi pokazali da je beba umrla od sindroma aspiracije mekonija, odnosno udisanja vlastite stolice, što se može dogoditi i dok je u maternici, za vrijeme poroda ili odmah po rođenju.

Odvjetnici su tvrdili da Hernández nije pokušala pobaciti već da je dijete umrlo prirodnim putem. 

"Tu nema zločina”, izjavila je odvjetnica optužene Bertha María Deleón.

U veljači ove godine visoki sud u El Salvadoru donio je odluku o poništenju suđenja iz 2017. godine zbog nedostatka dokaza te je naredio novo suđenje. Hernández je oslobođena dok je čekala početak suđenja. Tužitelji su ovog puta tražili još strožu kaznu od prvog puta - 40 godina zatvora.

U zatvorima leži još najmanje 17 žena zbog sličnih optužbi

Organizacije za ljudska prava u el Salvadoru tvrde da postoji još najmanje 17 žena koje se nalaze u zatvorima u ovoj zemlji osuđene prema zakonu o pobačaju. U posljednjem desetljeću, organizacije za prava žena uspjele su osloboditi oko 30 žena na način da su tražile da se ponovo pregledaju dokazi.

Predsjednik Bukele se protivi pobačaju, no izrazio je simpatiju prema siromašnim ženama

Hernándezin slučaj je prvi ovog tipa koji se dogodio u vrijeme vladavine novog predsjednika Nayiba Bukelea koji je stupio na dužnost u lipnju. Organizacije za prava žena nadaju se stoga da bi mogao zauzeti blaži stav po ovom pitanju.

Predsjednik Bukele je izjavio kako se protivi pobačaju, no isto tako je izrazio naklonost prema ženama koje zbog  spontanog pobačaja dolaze pod povećalo vlasti.

"Ako siromašna žena doživi spontani pobačaj, odmah postane sumnjiva da je pobacila namjerno. To je trenutak u kojem društvene nejednakosti dolaze na vidjelo”, rekao je Bukele tijekom predsjedničke kampanje.

Pročitajte više