DIPLOMATKINJA RASISTICA

Zašto je diplomatkinja smijenjena? Pa Hrvatska otvoreno slavi rasizam

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

“ČISTA i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest.” Tako je glasio nedavno objavljeni post na Facebooku danas suspendirane prve tajnice u hrvatskoj ambasadi u Berlinu Elizabete Mađarević.

>> Skandalozni rasizam naše diplomatkinje u Berlinu: "Hrvatska je zemlja bijelaca"

Kako je Index otkrio, Mađarević već godinama objavljuje autorske članke i postove na Facebooku u kojima izražava rasističke, ksenofobne, homofobne i antinjemačke stavove, ali to nije bio problem da napreduje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i bude čak početkom ove godine poslana u Berlin. Iako je prethodno objavila članak u kojem njemačkoj kancelarki zamjera “nedostatak vlastite kulture”.

Otkud toliko iznenađenje u državi koja obožava "Gene kamene"?

Rasistički stavovi koje širi hrvatska diplomatkinja mnoge su u hrvatskoj javnosti barem deklarativno šokirali, no pitanje je otkud toliko iznenađenje u državi u kojoj je jedna od najpopularnijih pjesama “Geni kameni” Marka Perkovića Thompsona.

"Loša je bila ‘45., rasula nas preko svijeta, a sad nova loza raste, vratile se kući laste, plave krvi, bijelog lica, rađaju se nova dica", glase stihovi ove u Hrvata hit pjesme.

U čemu je razlika između pjesme Kolindina omiljenog pjevača i Elizabete Mađarević?

Ta “loša ‘45.” je bila godina savezničke vojne pobjede nad fašizmom, nacizmom i njihovim saveznicima i inačicama, što je nedvojbeno lamentiranje nad porazom fašističke NDH i ustaša. Nadalje, Thompson govori o rađanju djece “bijelog lica”, što je doslovno ista rasistička retorika zbog koje je diplomatkinja Mađarević danas konačno suspendirana. 

Uostalom, samo pozivanje na gene kao odrednicu rasnog ili nacionalnog identiteta je izdanak nacističke i rasističke ideologije, koja promovira biološku osnovu nacija i rasa iako to nema utemeljenja u znanosti.

Stotine tisuća Hrvata nije imalo problem s rasizmom na dočeku nogometaša u Zagrebu

Stotine tisuća Hrvata nije imalo problem pjevati rasističku pjesmu “Geni kameni” na dočeku nogometne reprezentacije u Zagrebu, a ni toj nogometnoj reprezentaciji - koju je unisono hvalio cijeli državni vrh - nije bio problem prisiliti hrvatsku javnost da slavi njihovo drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu uz rasističke stihove.

Dapače, taj rasizam ima blagoslov direktno od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u više prilika izjavila da joj je Thompson jedan od omiljenih pjevača i njegove pjesme poput “Gena kamenih” navodila kao pozitivne i domoljubne. Kolinda se proslavila i svojom apologijom ustaškog zločinca Ante Pavelića, posljednji put u intervjuu za ekstremno desni Hrvatski tjednik, zapravo izražavajući razumijevanje za hrvatsku verziju fašizma i rasizma koja je zbog konkretnog lokalnog konteksta, bila primarno usmjerena na Srbe, nad kojima je u NDH izvršen genocid.

Čak ni to nije neprijeporno za hrvatsku predsjednicu, koja se pohvalila da nikad nije bila na službenoj komemoraciji u Jasenovcu te zagovara da se “provede kompletna forenzika” jer će se tek nakon toga “pouzdanije moći utvrditi što je sa žrtvama u Jasenovcu”, čime daje podršku najgorim filoustaškim lažima i negiranju zločinačkog karaktera tog logora.

Plenković je ne tako davno angažirao hrvatsku diplomaciju da brani Thompsona

Dok se u ostalim zemljama Europe Thompsonovi koncerti često zabranjuju ili otkazuju, u Hrvatskoj ga legitimiraju najviše razine vlasti. Primjerice, kada je otkazan Thompsonov koncert u Mariboru, premijer Andrej Plenković je rekao da je - nakon što je čuo da je u Mariboru zabranjen Thompsonov koncert - od hrvatske veleposlanice u Ljubljani zatražio da ispita o čemu se radi i da izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. "Zatražili smo od naše veleposlanice u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta", rekao je Plenković zapravo otvoreno priznavši da je angažirao hrvatsku diplomaciju da se bavi jednim Thompsonom.

Kolinda se nije dala nadmašiti pa je u vezi s tim kontaktirala direktno slovenskog predsjednika Boruta Pahora i “prenijela mu svoje mišljenje kako je glazba tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne”, kako su za medije poručili s Pantovčaka.

Dakle, predsjednica RH se osobno angažirala oko održavanja koncerta pjevača rasističkih pjesama, pritom još cinično tvrdeći kako je “glazba tu da spaja ljude”. U Thompsonovom slučaju, doduše, samo ljude “bijela lica”.

Za Europu Thompson je "bard mržnje", u Hrvatskoj je čovjek bez kojeg se ne mogu obilježavati državni praznici

U ostatku Europe Thompson je prepoznat kao “bard mržnje” i “fašistički roker”, kako ga nazivaju europski mediji, ali u Hrvatskoj on ima svojevrsnu poziciju svenacionalnog pjevača bez kojega se ne mogu obilježavati ni određeni državni praznici poput Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Tako je Kolindi blizak splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) ove godine u zadnji tren angažirao Thompsona da pjeva na splitskoj Rivi 4. kolovoza, kao protutežu koncertu Miroslava Škore u pedesetak kilometara udaljenom Trilju. Škoro je inače najveći konkurent Kolindi za glasove desnice na nadolazećim predsjedničkim izborima.

Thompson je koncert započeo svojim hitom “Čavoglave” koji otvara ustaški pozdrav Za dom spremni, isti onaj koji je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) opisao kao “manifestaciju rasističke ideologije”. No kako to da se ESLJP uopće bavio tom temom? Zato što se bavio tužbom nogometaša Josipa Šimunića koji je navijače na Maksimiru 2015. godine poveo u skandiranje tog ustaškog pozdrava, zbog čega je prekršajno kažnjen. Šimuniću se to nije svidjelo pa je potražio zadovoljštinu na ESLJP-u, no ovaj sud je bio posve jasan oko toga što misli o ZDS-u - to je rasizam.

Šimunić je za rasizam u Hrvatskoj - nagrađen

Šimunićev rasistički ispad, naravno, nije bio problem da ga se kasnije imenuje na mjesto pomoćnog trenera u Hrvatskom nogometnom savezu te je unatoč svojem rasističkom ispadu, nagrađen tim uhljebljenjem.

Dakle, “čista i autentična bijela Europa” iz posta hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, zbog kojeg je ona sada suspendirana i prijeti joj otkaz, za premijera Plenkovića je “katastrofa”, a osuđuje to i predsjednica Grabar-Kitarović, ali “dica bijela lica” koju slavi Thompson za hrvatski državni vrh ostaju posve neproblematična. Baš obratno, i premijer i predsjednica su aktivirali hrvatsku diplomaciju i osobno se angažirali da bi Thompson mogao svoju rasističku budnicu pjevati u Sloveniji.

Prestanimo si lagati: Rasizam Hrvatima uopće nije stran

Rasizam, rasistička retorika i sentiment uopće nisu strani Hrvatskoj i Hrvatima, nego su poprilično rašireni u nas. Svakako ih ne manjka u pjesmama izvođača kojeg se forsira kao utjelovljenje hrvatskog domoljublja. 

Elizabeta Mađarević je dobila što je zaslužila, ali je ujedno i poslužila kao žrtveno janje hrvatskih vlasti, koje na njoj treniraju svoj antirasistički stav jer je skandal prešao granice Hrvatske, ali i baš da bi mogli nesmetano njegovati u društvu općeprihvaćene rasističke sentimente i organizirati za veliki (javni) novac Thompsonove koncerte. Mađarevićkin rasizam je osuđen da bi se zaštitilo Kolindin i Thompsonov, odnosno ukorijenjen i rijetkima problematičan domoljubni rasizam.

Pročitajte više