Diplomatkinja rasistica suspendirana i povučena iz veleposlanstva

Foto: Facebook, Index

HRVATSKA diplomatkinja Elizabeta Mađarević, o čijem je rasističkom skandalu prvi izvijestio Index, suspendirana je i povučena iz hrvatskog veleposlanstva u Berlinu.

Uz to, inspekcija Ministarstva vanjskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz. Potvrdio je to u popodnevnim satima i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rasistički i ksenofobni komentari na Facebooku

Podsjećamo, Mađarević je na svom profilu na Facebooku zagovarala “bijelu Europu”, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojedobno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila “nedostatak vlastite kulture”. 

Ovakva preporuka je stigla jer se Mađarević, inače prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Njemačkoj, rasističkim i ksenofobnim komentarima ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu, no to nisu prve sporne objave hrvatske diplomatkinje koja je na Facebooku već imala sličnih ispada.

Odluku o sankciji treba u postupku još potvrditi disciplinski sud.

Mađarević se, nakon što je zbog svojih rasističkih komentara pozvana u Ministarstvo vanjskih poslova, branila izjavom da joj je profil hakiran iako je nakon što je Index objavio da na Facebooku širi rasizam, na istoj društvenoj mreži, s istog profila, napisala da je Index "objavio 'lijepu' priču" o njoj te da ostaje kod svojih stavova. Nakon što je pozvana u MVEP, naglo je promijenila priču i zavapila da je hakirana te da je cilj napada vlada. 

Plenković: To je katastrofa

O svemu se jučer rano poslijepodne oglasio premijer Plenković, koji je ponašanje diplomatkinje nazvao katastrofom.

"Ako dođe do odluke da je došlo do povrede službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to točno i nije hakirano, to je katastrofa", rekao je Plenković dodavši kako misli da su i ministar vanjskih poslova, i samo Ministarstvo dobro reagirali nakon što je izbio skandal. 

Naposljetku je reagirala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i to na Twitteru.

"Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana, koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država", napisala je Kolinda.

Uskoro opširnije...

 

Pročitajte više