Medvedov pomoćnik selotejpom vezao kćer, puna je masnica: "To je očito mučenje"

Foto: Sara Sučić

SARA Sučić prošloga je petka optužila svog oca Stjepana Sučića, pomoćnika ministra branitelja Tome Medveda, da ju je pretukao, vezao selotejpom, gurao joj lice u mokraću. Međutim, zagrebački Prekršajni sud je nju osudio za obiteljsko nasilje prihvativši očevo objašnjenje da ju je samo pokušao spriječiti u divljanju, pri čemu je ona jedina ozlijeđena.

Žrtve često budu osuđene

“Vrlo često imamo situacije da žrtva nasilja bude označena kao krivac. Institucije vrlo često žrtve nasilja okarakteriziraju kao počiniteljice”, rekla je za Index aktivistica Neva Tolle koja ne sumnja da je u ovom slučaju Sara Sučić žrtva nasilja. Nasilnički su se nad njom, smatra Tolle, ponijeli ne samo otac i brat koji je ocu donio selotejp da je sveže nego i komentatori na društvenim mrežama koji su izlili more pljuvačke na djevojku samo zato što radi kao striptizeta.

“Njen posao je njen izbor i nikoga se ne tiče. U ovoj situaciji ne vidim samo fizičko nasilje nego i ekonomsko, pa i institucionalno”, rekla je Tolle. 

"Nitko se na sudu i policiji nije zapitao kako je djevojka u sukobu s dvama odraslim muškarcima jedina zadobila ozljede"

Činjenica je da je Sara Sučić osuđena i da na tu osudu nema pravo žalbe. Proces je počeo i završio u nešto više od 12 sati od dolaska policije u dom Sučićevih do presude na Prekršajnom sudu. 

“Presudan je tu bio faktor političke moći. Njime se kao koprenom prekriva zlostavljačko ponašanje oca. Nitko se ni na sudu ni na policiji nije zapitao kako to da je ta djevojka u sukobu s dvama odraslim muškarcima jedina zadobila ozljede”, rekla je Tolle koja u ime Autonomne ženke kuće poziva premijera Andreja Plenkovića da smijeni Medvedovog pomoćnika.

“Ni policija ni sudovi nemaju živaca istraživati tko je krivac, a tko žrtva. Ovakvih slučajeva nema puno, ali događa se i da zlostavljač i žrtva budu osuđeni”, rekla je Sanja Sarnavka, aktivitica i osnivačica udruge B.A.B.E., kojoj je sama činjenica da je otac priznao vezivanje selotejpom dovoljna da ga se osudi.

Vezivanje selotejpom je mučenje

“To je nedvojbeno fizičko mučenje”, rekla je Sarnavka te je upozorila da nisu rijetki slučajevi zlostavljača i među samim policajcima kojima se na koncu progleda kroz prste. Prisjetila se tako jednog slučaja u kojem je policajac zlostavljač samo umirovljen pa sada, umjesto u zatvoru, uživa u mirovini zahvaljujući blagonaklonosti svojih bivših kolega.

Policija šuti

Još proteklog tjedna zagrebačku smo policiju pitali kako su policajci koji su došli na intervenciju u dom Sučićevih zaključili da je Sara zlostavljačica usprkos njenim ozljedama. Odgovorili su nam, ali nisu ništa rekli. Skrili su se iza zakonskih odredbi koje priječe izvještavanje o obiteljskom nasilju.

“Vezano  za Vaš direktan upit o obiteljskom nasilju u kojem navodite konkretna  imena i prezimena te adresu stanovanja osoba, koristimo priliku da Vas  obavijestimo da nismo u mogućnosti udovoljiti  traženju s obzirom da se prema događajima obiteljskog nasilja u smislu  medijske pozornosti, policija odnosi krajnje obazrivo pri čemu se vodi  briga o zaštiti identiteta osoba, a pogotovo žrtava  takvih kaznenih djela i /ili prekršaja, s ciljem da se ne povrijede  njihova prava ili ih se izloži dodatnoj viktimizaciji.  Policija u svakom slučaju obiteljskog nasilja, nakon poduzimanja  mjera i radnji radi  utvrđivanja svih činjenica, podnosi prijavu  nadležnom sudu, što je bilo i u slučaju na koji se odnosi Vaš upit, u  kojem je sud donio Presudu i odredio Zaštitnu mjeru”, poručili su iz policije.

Traže smjenu i kaznu

Iz Ministarstva branitelja, u kojem Stjepan Sučić vodi Upravu za nestale, još uvijek se nisu oglasili.

“Ni neće. Bit će čudo ako išta odgovore. Pozivam premijera da smijeni nasilnika jednako žestoko kako što je branio Istanbulsku konvenciju. Ovakvo nasilje ne bi smjelo biti dozvoljeno nikome, a najmanje javnim osobama”, rekla je Tolle.

Pročitajte više