Indija opet uvela ograničenja kretanja u Kašmiru

Foto: EPA

INDIJSKE su vlasti danas ponovno uvele ograničenja slobode kretanja za veće dijelove Srinagara, najvećeg grada u Kašmiru, nakon niza nasilnih sukoba između stanovnika i policije tijekom noći u kojima su stradali deseci ljudi, rekli su dvojica viših dužnosnika i očevici.

U posljednja 24 sata održao se niz prosvjeda protiv odluke New Delhija koji je 5. kolovoza ukinuo autonomiju Kašmira, teritorija s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojega su dvije zemlje već dvaput ratovale. Prosvjedi su se održali nakon što su restrikcije ublažene u subotu ujutro.

Opet uveden policijski sat

Indijska vlada poručila je da u posljednja dva tjedna policijski sat nije bio na snazi, no kretanje stanovništva je u nedjelju bilo ograničeno barikadama na nekoliko mjesta u gradu postavljenim u posljednjih nekoliko sati. Pripadnici sigurnosnih snaga na pojedinim su barikadama građanima rekli da je na snazi policijski sat.

Dva viša dužnosnika vlade rekla su za Reuters da je najmanje dvadesetak ljudi primljeno u bolnice s ozljedama od gumenih metaka nakon što su u starom gradu u subotu navečer izbili nasilni sukobi.

Predstavnici vlade savezne države Džamu i Kašmira u Srinagaru i federalne vlade u New Delhiju nisu još odgovorili na upite o posljednjim sukobima i broju ozlijeđenih.

Jedan od službenih izvora rekao je da su stanovnici kamenjem gađali sigurnosne snage na nekoliko desetaka mjesta diljem Srinagara. Kazao je da se intenzitet prosvjeda i napada kamenjem u posljednjih nekoliko dana pojačao.

Pročitajte više