VIDEO Hitna se na BMW motorima spušta niz stube, juri kroz trgovačke centre

Screenshot: Index, Video: Mislav Pislak/Index

POČELI su prije tri godine s dva skutera, a nedavno su dobili dvije ozbiljne BMW-ove mrcine. Medicinski motoristi zagrebačke Hitne pomoći najbrži su hitnjaci u Hrvatskoj. Od poziva do kretanja u akciju prođe manje od pola minute, a do pacijenata dolaze u manje od pet minuta. Zagušeni centar grada, šume, parkovi, stube…

Ništa od toga im nije problem svladati s novim motorima koje su nabavili uz pomoć Grada Zagreba, jedinog u Hrvatskoj koji ima hitnu pomoć na motorima. 

Može i kroz blato do koljena

"Prije nekoliko dana bio sam u parku Maksimir, u blatu do koljena. S ovim motorom to nije nikakav problem. Isto sam tako motorom uletio i u jedan ogromni trgovački centar da bih došao do pacijenta", rekao je Saša Eršek, medicinski tehničar motorist. On je član prve trojke koja je prije tri godine počela voziti skutere hitne pomoći.

Unutar zagrebačke Ustanove za hitnu medicinsku pomoć bio je raspisan natječaj za motoriste i javio se. Kako je i privatno pasionirani motorist, nije mu bio problem proći dodatnu edukaciju i otad na motoru spašava živote. No, nažalost, to neće dugo raditi. Iako obožava svoj posao, na kojem može voziti motor i spašavati živote, prihvatio je ponudu za bolje plaćen posao. Sve kolege su mu se potpisale na kacigu koju će ubuduće nositi samo vozeći privatan motor. 

Sedam godina pokušavali nabaviti motore

Doktorica Slobodanka Keleuva, zamjenica ravnatelja zagrebačke Hitne pomoći, pokušavala je od 2009. godine stvoriti timove medicinskih tehničara motorista.

"Sve je počelo 2009. godine kada smo s kolegama iz Ljubljane imali pokaznu vježbu na kojoj su nam demonstrirali mogućnosti motora. Sedam godina kasnije krenuli smo sa skuterima, a sada nam je Grad Zagreb omogućio i ove motore. Žao mi je što više gradova nema hitnu na motorima, posebno bi bila korisna na obali gdje se motori mogu i dulje voziti nego u Zagrebu. Ovdje ih koristimo pet ili šest mjeseci godišnje, kako vrijeme dozvoljava", rekla je doktorica Keleuva i sama od mladosti zaljubljenica u motore. Ove službene koji potegnu i više od 200 kilometara na sat, ipak nije isprobala. 

800 intervencija godišnje

"Motori su mi ljubav iz mladih dana. Lijepo je biti motorist, ali obavezno treba staviti kacigu na glavu jer rijetko koji motorist ne padne s motora", kaže doktorica Keleuva.

Medicinski tehničar Eršek sa službenog motora još nije pao, a do krajnjih granica testirao ga je prilikom jedne intervencije na autocesti.

"Motoristi su pokazali zavidnu brzinu dolaska do pacijenta. Ušteda vremena je i do 50 posto u odnosu na klasična vozila hitne pomoći. Godišnje imaju preko 800 intervencija, a oko 200 ih u potpunosti riješe sami pa nije ni potreban dolazak kombija", hvali svoje kolege hitnjake doktorica Keleuva.

Koriste svaku pukotinu

"Koliko god se ljudi htjeli pomaknuti i propustiti kombi hitne pomoći, ponekad to nije ni moguće. Mi koristimo svaku pukotinu u prometu i zato najbrže dolazimo do pacijenta", kaže Eršek.

Uz svu potrebnu opremu na motorima, medicinski tehničari su putem moderne tehnologije u svakom trenutku povezani s centralom. Prate ih putem GPS-a i mogu ih navoditi ili obavijestiti o svim promjenama. Zato kad sljedeći put vidite fluorescentno žuti motor sa sirenama i rotacijom, sklonite im se s puta. Neka projure pokraj vas i spase nečiji život. I obavezno prije otvaranja vrata automobila pogledajte iza sebe. Ne samo zbog hitnjaka nego zbog svih motorista.

Pročitajte više