Šest plaža u francuskoj Bretanji zatvoreno zbog algi

Ilustracija: 123rf

ŠEST plaža na području Saint-Brieuca u francuskoj pokrajini Bretanji zatvoreno je za javnost zbog prevelikog broja algi za koje lokalne organizacije vjeruju da bi mogle biti povezane s dva smrtna slučaja koja su se nedavno dogodila, javlja CNN.

Naime, početkom mjeseca 18-godišnja uzgajivačica kamenica pronađena je mrtva pokraj zaljeva Morlaix i prema prvim rezultatima istrage zaključeno je kako je moguće da se utopila. 

Lokalne organizacije traže istrage smrti dvoje ljudi na moru

No lokalna organizacija Halte aux Marée Vertes tvrdi da je moguće kako se otrovala vodikovim sulfidom, otrovnim plinom koji ispuštaju raspadnute alge. No iz tužiteljstva tvrde kako ne mogu ništa komentirati dok ne završi istraga.

Isto tako nedavna smrt 70-godišnjeg muškarca u zaljevu Douarnenez probudila je iste sumnje, kako navodi Jean Hascoet, član nevladine udruge Eau et Rivières, koja od vlasti traže da se obje smrti dodatno istraže.

"Tražimo da se svaki put kad netko umre, provede istraga”

Hacoet je izjavio za CNN kako vlasti moraju podrobnije istražiti uzrok smrti u područjima gdje su prisutne morske alge.

"Tijekom godine oko 600 smrti je povezano s plivanjem, tako da ne tvrdimo da je svakoj uzrok alge, no ljuti smo jer je riječ o fenomenu koji se skriva”, rekao je.  

"Tražimo da se svaki put kad netko umre, provede istraga”, dodao je. 

Alge su opasne kad se počnu raspadati

Anniet Laverman, mikrobiologinja iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, objasnila je kako se veći broj algi pojavljuje tamo gdje ima više ljudskih aktivnosti poput uzgajališta i otpada u moru.

"Alge su biljke i kada žive ne predstavljaju problem. No kad umru, onda degeneriraju”, rekla je. 
Kada se raspadaju, alge ispuštaju vodikov sulfid, otrovni plin koji smrdi poput pokvarenih jaja. 

Situacija se pogoršava zbog klimatskih promjena

Istraživačka novinarka Ines Leraud, koja je nedavno objavila knjigu na temu problema algi u Bretanji, izjavila je kako se situacija pogoršava zbog klimatskih promjena.

Mrtve alge se uglavnom skupljaju s plaža svako jutro, no sad ih je previše pa je to nemoguće činiti, izjavila je. Dodala je i kako smatra da je previše netransparentnosti oko cijelog slučaja.

"Postoji nekoliko tabua u ovoj priči – oko porijekla algi i njihovog efekta”, rekla je  Leraud.

Pročitajte više