Velika Britanija bilježi najveći rast plaća od 2008. godine

PLAĆE u Velikoj Britaniji bile su u svibnju više 3,6 posto nego u istom razdoblju prošle godine, što predstavlja njihov najveći rast od 2008. godine, objavio je u utorak britanski statistički ured ONS.  

To također znači da plaće u Britaniji od ožujka prošle godine rastu brže od inflacije, pokazuju podaci ONS-a koje prenosi BBC.

Najmanji broj nezaposlenih od 1992. godine

Krajem svibnja broj zaposlenih u Velikoj Britaniji dosegnuo je rekordnih 32,75 milijuna, dok je bez posla bilo 1,29 milijuna građana, najmanje barem od 1992. godine.

"Tržište rada i dalje je snažno", konstatira Matt Hughes, zamjenik voditelja odjela za statistiku tržišta rada u ONS-u.

Redovne plaće rastu najbrže u posljednjih 11 godina

"Broj samozaposlenih osoba s nepunim radnim vremenom prvi je put premašio milijun i pol i više je nego dvostruko veći nego što je bio prije 25 godina", dodaje Hughes.

Ističe također da redovna plaća raste najbrže u posljednjih gotovo 11 godina, iskazano u novcu, odnosno najbrže u protekle više od tri godine nakon prilagođavanja za inflaciju.

Rast plaća u svibnju potaknulo je povećanje plaća u dijelu javnog zdravstva i podizanje minimalne plaće u travnju, koja će ići na ruku oko 2,4 milijuna radnika u sektorima veleprodaje i maloprodaje i u ugostiteljstvu.

Pročitajte više