Objavljeni su novi detalji o nesreći u kojoj je poginuo istarski policajac

Foto: Mateo Sardelin/Glas Istre, Facebook

U PROMETNOJ nesreći koja se rano u nedjelju dogodila na cesti Tar - Poreč, poginuo je 38-godišnji policajac Tomislav Bašić, a 43-godišnja policajka Natalija Bertović Šverko teško je ozlijeđena kad je na njih naletio 24-godišnji vozač BMW-a dok su putovali na posao.

Nesreća se dogodila oko 6.45 kad je 24-godišnjak, vozeći se u BMW-u pulskih oznaka iz smjera Tara prema Poreču, udario u stražnji dio Fiata koji je u istom smjeru vozila 43-godišnja policajka.

Fiat se odbio i vratio na kolnik, na kojem se prevrnuo na krov i zaustavio na desnoj prometnoj traci. Fiat je silovito udario prednjom desnom stranom u stablo. Uslijed udarca i prevrtanja automobila, policajac je preminuo na mjestu, dok je njegova kolegica teško ozlijeđena.

O nesreći se oglasio DORH koji je objavio za što sve tereti mladića koji je upravljao BMW-om.

"Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon primitka kaznene prijave Postaje prometne policije Pula-Pola, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu čl. 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona", piše tako DORH u priopćenju.

DORH objavio za što se tereti vozača BMW-a

Otkrili su i za što ga se točno tereti.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 23. lipnja 2019. oko 6,40 sati upravljao osobnim vozilom kolnikom izvan naselja Tar-Vabriga, protivno odredbama čl. 37. i čl. 109. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, olako smatrajući da takvom vožnjom neće ugroziti sigurnost sudionika u prometu.

Osnovano se sumnja da na ravnom cestovnom potezu gdje je kolnik razdijeljen uzdužnom isprekidanom crtom na dvije kolničke trake namijenjene za promet vozila u oba smjera, vozilo kojim je upravljao nije držao na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti prometa, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače te nije držao potreban razmak kad se kretao iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, u desnoj prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila smjera kojim se kretao, prednjim dijelom vozila kojim je upravljao udario u stražnji dio drugog osobnog vozila, kojim je iz smjera sjevera prema jugu upravljala hrvatska državljanka (1976.) koja je uslijed udarca zadobila teške tjelesne ozljede, dok je hrvatski državljanin (1980.) kao suvozač u tom vozilu smrtno stradao na mjestu događaja", piše DORH.

Oduzeta mu vozačka, mora se javljati na policiju

Mladiću je oduzeta vozačka dozvola, a mora se i redovito javljati na policiju.

"Okrivljeniku su naložene mjere opreza obveze redovitog javljanja državnom tijelu svakih 14 dana (čl. 98. st. 2. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) te privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom (čl. 98. st. 2. toč. 8. Zakona o kaznenom postupku) zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći da se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza", stoji u priopćenju DORH-a.

Pročitajte više