Objavljena dramatična snimka rušenja američkog drona

Screenshot: PressTV

AMERIČKA vojska rekla je u četvrtak da je Iran oborio američki dron dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, no iranski šef diplomacije optužuje Washington za laž i najavljuje tužbu pri Ujedinjenim narodima, prenose agencije. 

Incident je raspirio strahove od šireg vojnog sukoba na Bliskom istoku dok američki predsjednik Donald Trump provodi kampanju izoliranja Irana zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa i uloge u regionalnim ratovima. Američki mediji objavili su kako ratna mornarica te zemlje šalje brodove na lokaciju na kojoj je srušen američki dron. 

Trump je u objavi na Twitteru osudio iranski potez, rekavši da je ta zemlja "napravila vrlo veliku pogrešku".

Američko Ministarstvo obrane objavilo je pak snimku na kojoj se vidi dim nakon što su Iranci srušili njihov dron.

Iranski mediji u međuvremenu su objavili snimku rušenja američkog drona.

Američka bespilotna letjelica bila je na velikoj nadmorskoj visini u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, rekao je u Pentagonu general pukovnik Joseph Guastella, zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva na Bliskom istoku. 

Trump: To je napravio netko neoprezan i glup

Američki predsjednik Donald Trump danas je umanjio važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no "bila bi velika razlika" da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja "to neće trpjeti".

"Teško je povjerovati da je to bilo namjerno, ako želite znati istinu. Mislim da je možda riječ o nekome tko je bio neoprezan i glup toga dana", rekao je Trump.

"Mislim da je Iran vjerojatno učinio pogrešku. Mislim da je general ili netko drugi pogriješio", kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

"Nismo imali nikoga u dronu. Bila bi velika razlika da je letjelicom upravljao pilot", kazao je Trump tijekom susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Ovalnom uredu.

Američki pukovnik o "opasnom i eskalacijskom napadu"

"Ovaj opasni i eskalacijski napad je neodgovoran i dogodio se u blizini utvrđenih zračnih koridora između Dubaija, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Muscata u Omanu te je mogao ugroziti nevine civile", rekao je  Guastella novinarima koji nisu imali pravo postaviti pitanja.

"Ni u jednoj trenutku misije" dron nije prekršio iranski zračni prostor, ustvrdio je Guastella, kako prenosi Reuters.

Dodao je da je bespilotna letjelica pala u međunarodno more.

Iranski ministar: "Ne tražimo rat, ali..."

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif optužio je Washington da laže o tome gdje se nalazio srušeni dron te je ustvrdio da je SAD upao u iranski teritorij.

"SAD provodi ekonomski terorizam protiv Irana, izveo je tajne akcije protiv nas i sada je upao na naš teritorij", napisao je na Twitteru Zarif, javlja njemačka agencija dpa.

"Predstavit ćemo ovu novu agresiju UN-u i pokazati da je SAD lagao o međunarodnom moru", kazao je.

"Ne tražimo rat, ali ćemo revno braniti naše nebo, kopno i vode", upozorio je Zarif.

Putin: Pribjegavanje sili bila bi katastrofa

Iz Moskve je predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi američko pribjegavanje sili protiv Irana bila "katastrofa".

To je najnoviji incident u nizu njih na području Zaljeva, ključnoj arteriji za globalnu opskrbu naftom, od sredine svibnja uključujući napade na šest naftnih tankera i čini se da Teheran i Washington nezaustavljivo klize u rat, ocjenjuje Reuters.

Skočila cijena nafte

Iran niječe da je umiješan u bilo koji od tih napada, no globalni strah da bi novi rat na Bliskom istoku mogao poremetiti opskrbu naftom podigao je njezinu cijenu koja je danas skočila na 63 dolara po barelu, što je povećanje od oko 3 posto.

Pročitajte više