Vođa ETA-e vraćen u pritvor u Parizu samo dan nakon što je pušten

Foto: EPA

JEDAN od vođa bivše baskijske separatističke organizacije ETA-e, José Antonio Urrutikoetxea, vraćen je danas u zatvor samo dan nakon puštanja na uvjetnu slobodu te će u pritvoru čekati odluku o izručenju Španjolskoj koja ga sumnjiči za bombaški napad počinjen prije 32 godine.

Urrutikoetxea (68), poznat kao Josu Ternera, uhićen je 16. svibnja u mjestu Sallanches u francuskim Alpama kada je kanio ući u bolnicu kako bi se liječio od raka od kojeg je obolio. Akciju su provele španjolska Civilna garda i francuska tajna služba.

Odlukom francuskog suda u srijedu mu je bila oduzeta putovnica te nije smio napuštati Pariz. Bilo mu je određeno jednom tjedno javljati se u tamošnju policijsku postaju dok traje postupak protiv njega. Na uvjetnu slobodu je bio pušten pošto je sud uvažio dokumentaciju obrane koja pokazuje da zbog bolesti i narušena zdravlja ne bi smio boraviti u pritvoru.

No Žalbeni sud u Parizu u četvrtak je zatražio njegovo zadržavanje u pritvoru uvaživši žalbu francuskog državnog odvjetništva i pošto je aktiviran nalog za izručenje Španjolskoj, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE pozvavši se na priopćenje francuskog odvjetništva

Ternera bi trebao ostati pritvoren do iduće srijede 26. lipnja kada će drugi put izaći pred suca. Španjolska je izdala europski uhidbeni nalog i traži od Francuske njegovo izručenje.  

Španjolska ga traži zbog bombaškog atentata 1987.

Španjolsko državno odvjetništvo traži Terneru zbog bombaškog atentata 1987. godine na garnizon Civilne garde u gradu Zaragozi u kojem je poginulo 11 osoba, među njima i djeca. Odvjetništvo u Madridu tvrdi da je on tada kontrolirao ETA-u.

Od 2002. godine nisu znali gdje se Ternera nalazi.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), na baskijskom jeziku „Baskija i Sloboda“, od 1959. godine je nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Oružanu borbu, uglavnom bombaške napade, bila je usmjerila protiv Španjolske, a prekinula ju je 2011. godine. Oružje je predala 2017. u francuskom dijelu Baskije i zatim objavila i raspuštanje skupine 2018.

ETA je prilikom raspuštanja, čiju je objavu pročitao upravo Ternera, najavila da će se njezini članovi priključiti političkim nastojanjima za stjecanje neovisnosti Baskije, pokrajine od 2,2 milijuna stanovnika.

Skupina kojoj se pripisuje više od 800 ubojstava bila je na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj. Vlada u Madridu je nakon uhićenja Ternere poručila da će nastaviti tražiti preostale članove ETA-e dok je lijeva baskijska stranka za neovisnost EH Bildu poručila da je akcija protiv Ternere usmjerena protiv mira jer je on sudjelovao u raspuštanju skupine.

Pročitajte više