Erdogan: Ako bude sankcija zbog kupnje ruskih projektila, uzvratit ćemo

Foto: FaH/EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan rekao je danas kako ne očekuje da će Sjedinjene Države nametnuti sankcije Turskoj zbog namjeravane kupnje ruskog sustava obrane od projektila, no da će u protivnom Istanbul uzvratiti sankcijama.

Obraćajući se na konferenciji za strane medije u Istanbulu, kakve se održavaju rijetko, Erdogan je ponovio kako je kupnja ruskog sustava S-400 dogovorena te dodao kako Sjedinjene Države trebaju pažljivo promisliti o tome hoće li nametnuti sankcije Turskoj, članici NATO saveza.

"Ovo govorim vrlo otvoreno i iskreno, naši odnosi s (predsjednikom Donaldom) Trumpom su na razini koju mogu nazvati zaista dobrom... U slučaju problema, odmah ih pokušavamo riješiti telefonski", rekao je Erdogan.

"Turska neće šutjeti u slučaju nametanja sankcija"

"Ne vidim bilo kakvu mogućnost da se te sankcije dogode", kazao je turski predsjednik. No dodao je kako Turska neće šutjeti ako one budu nametnute. "SAD treba pažljivo promisliti o tome. Uzvratit ćemo vlastitim sankcijama."

Rekao je kako će o tome razgovarati s američkim predsjednikom na sastanku G20 u Japanu koncem ovoga mjeseca.

Turska je u nesuglasju sa Sjedinjenim Državama već mjesecima oko plana Ankare oko kupnje ruskog sustava obrane od projektila.

SAD tvrdi da ruski sustav može ugroziti borbene avione F-35

Washington tvrdi da je ruski sustav neusklađen sa sustavom obrane NATO-a te da može ugroziti borbene zrakoplove F-35, avione koje Turska namjerava kupiti.

Sjedinjene Države prijete nametanjem sankcija Turskoj ako ne odustane od kupnje sustava S-400. Erdogan to odbija učiniti. U četvrtak je kazao kako će prve isporuke početi pristizati tijekom prve polovice srpnja.

Ankara se nada da će Trump odustati od sankcija.

Erdogan je naglasio da, iako uživa u dobrim odnosima s Trumpom, isto ne može kazati i za ostale američke dužnosnike.

"Kada pregovaramo s onima koji su ispod Trumpa, vidimo da se mnogi ne mogu složiti s našim dužnosnicima, a jedan od primjera je i sustav S-400", rekao je Erdogan

Pročitajte više