SAD šalje mornaricu na mjesto rušenja drona, Trump bijesan, skočile cijene nafte

Ilustracija: EPA

IRAN i SAD su u četvrtak nastavili verbalni rat nakon što je Iran oborio američku vojnu bespilotnu letjelicu tvrdeći da je bila u špijunskoj misiji iznad njegova teritorija, dok Washington tvrdi da je letjelica oborena u međunarodnom zračnom prostoru i da napad nije bio ničim isprovociran.

Incident je raspirio strahove od šireg vojnog sukoba na Bliskom istoku dok američki predsjednik Donald Trump provodi kampanju izoliranja Irana zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa i uloge u regionalnim ratovima. Američki mediji objavili su kako ratna mornarica te zemlje šalje brodove na lokaciju na kojoj je srušen američki dron. 

Trump je u objavi na Twitteru osudio iranski potez, rekavši da je ta zemlja "napravila vrlo veliku pogrešku".

Putin: Pribjegavanje sili bila bi katastrofa

Iz Moskve je predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi američko pribjegavanje sili protiv Irana bila "katastrofa".

To je najnoviji incident u nizu njih na području Zaljeva, ključnoj arteriji za globalnu opskrbu naftom, od sredine svibnja uključujući napade na šest naftnih tankera i čini se da Teheran i Washington nezaustavljivo klize u rat, ocjenjuje Reuters.

Skočila cijena nafte

Iran niječe da je umiješan u bilo koji od tih napada, no globalni strah da bi novi rat na Bliskom istoku mogao poremetiti opskrbu naftom podigao je njezinu cijenu koja je u četvrtak skočila na 63 dolara po barelu, što je povećanje od oko 3 posto.

Sepah News, portal iranske Revolucionarne garde, objavio je da je "špijunski" dron oboren iznad južne iranske pokrajine Hormozgan.

Poluslužbena agencija Fars objavila je da je korišten projektil 3 Khordad iranske proizvodnje, koji je Iran predstavio prije pet godina.

Američki dužnosnik rekao je da je oborena letjelica MQ-4C Triton američke mornarice i to u međunarodnim vodama Hormuškog tjesnaca.

Mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, rekao je da iranske tvrdnje da je letjelica letjela iznad iranskog teritorija nisu istinite.

"To je bio neisprovociran napad na američku opremu za praćenje u međunarodnom zračnom prostoru", rekao je. 

Dodao je da je letjelica oborena iznad Hormuškog tjesnaca oko 23:35, što je rano ujutro po lokalnom vremenu u Zaljevu.

Ne zna se je li dron nosio oružje

Neovisna potvrda lokacije letjelice kada je oborena još ne postoji. Nije poznato ni je li nosila oružje.

Revolucionarna garda priopćila je da je na letjelici bio isključen identifikacijski transponder, što je "kršenje pravila zračnog prometa te se kretala u potpunoj tajnosti" kada je oborena, prenijela je iranska državna televizija IRIB.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je, kako tvrdi, povredu iranskog zračnog prostora i upozorilo na posljedice takvih "ilegalnih i provokativnih" djela.

Zapovjednik Revolucionarne garde: "Ovo je jasna poruka najvećem neprijatelju Irana"

Brigadni general Hosein Salami, glavni zapovjednik Revolucionarne garde, upozorio je da se ne poduzima nikakva agresija i poručio da je obaranje drona "jasna poruka" iranskom najvećem neprijatelju.

"Naš zračni prostor naša je crvena linija i Iran je uvijek žestoko odgovarao i odgovarat će bilo kojoj zemlji koja povredi naš zračni prostor", rekao je Ali Šamhani, tajnik Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti, za iransku agenciju Tasnim.

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovno mu uveo sankcije.

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će za deset dana prekršiti ograničenja koja se odnose na obogaćivanje urana, a Washington je najavio slanje još 1000 vojnika na Bliski istok, uz 1500 najavljenih nakon napada na tankere u svibnju.

Pročitajte više