U Splitu vlada kaos, a Opari su glavni problemi reprezentacija i Torcida

Foto: Pixsell/Luka Stanzl/Ivo Cagalj

"MOJ sin će ove godine navršiti devet godina i nikada nije gledao reprezentaciju, i ne želim mu to uskratiti. Ni njemu ni nikome drugome", uzdahnuo je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara jučer u, kako su ga lokalni mediji prozvali, emotivnom i nadahnutom govoru nakon što je Gradsko vijeće izglasalo izjavu o igranju nogometne reprezentacije protiv Mađarske u listopadu u Splitu. I tako većinu vremena tog dana potrošilo na raspravljanje o ovoj točci, a one koje nisu došle na red ostavilo za neki drugi put.

Netko neupućen u splitske ili hrvatske prilike bi nakon ove gradonačelnikove izjave mogao pomisliti: "O kakve li sretne i uređene sredine u kojoj je najveći problem jednog roditelja nekih devetogodišnjaka to što im pomladak nije nikad uživo gledao nogometaše kako u dresu nacionalne reprezentacije naguravaju loptu na lokalnom stadionu!" "Vremešnom", ali i "najljepšem" Poljudu, kako ga Krstulović Opara opisuje. I možda se još i priupitati što se gradsko vijeće nekog grada ima dopisivati s nacionalnim nogometnim savezom.

Više od pola dana raspravljali kako formulirati izjavu HNS-u

Gotovo cijeli dan splitski su vijećnici tako proveli raspravljajući o tome kako formulirati izjave prema Hrvatskom nogometnom savezu, kako se postaviti, koga osuditi, koji zarez gdje staviti, kako u puno riječi ne kazati ništa. 25 od 26 vijećnika na koncu je usvojilo zajednički stav da se utakmica hrvatske nogometne reprezentacije protiv Mađarske igra na Poljudu. I barem za prvu ruku riješilo gradonačelnika velikog problema - kako se ne zamjeriti Torcidi, a svejedno ostati na HDZ-ovoj liniji.

Za to vrijeme njegove sugrađane muče neke prizemnije, svakodnevnije muke, koje će Grad rješavati nešto kasnije.

Jednu odluku Vijeće je ipak donijelo, ali pogrešno

Napomenimo ovdje da je tijekom jučerašnje sjednice jedna odluka ipak uspjela biti donesena dok nije krenulo rješavanje spomenutog problema nad problemima. Naime, prihvaćen je prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Splita. I to uz amandman Mosta da radno vrijeme ugostiteljskih objekata radnim danom traje do ponoći, a petkom, subotom i danima uoči praznika i blagdana do 2 sata iza ponoći. No nekoliko sati kasnije se ispostavilo da se prilikom izglasavanja dogodila tehnička pogreška pa se prijedlog vezao za pogrešan članak odluke. Vijećnici su tako glasali da se radno vrijeme do ponoći dozvoli kioscima umjesto ugostiteljskim objektima.

Ali tako je valjda to kad se moralo žurno prijeći na životno važnu točku o utakmici.

Hoće li novo prometno rješenje rasteretiti luku nakon prošlogodišnjeg fijaska?

No vratimo se na probleme. Na društvenim mrežama građani se već bune i oko novog prometnog rješenja za rasterećenje prometa u gradskoj luci, koje je doneseno nakon prošlogodišnjeg fijaska. Kritičari tvrde da je gužva iz luke samo preusmjerena na Bačvice.

"Šuta" se ostavlja po zelenim površinama, one slobodne su potpuno zapuštene

S druge strane gradske jezgre, u Varošu, četvrti koja se naslanja na uži centar, također u velikoj mjeri apartmaniziranoj, preostali stanovnici muku muče s glomaznim otpadom. Njega neodgovorni vlasnici budućih apartmana ostavljaju za sobom gdje god stignu, a gradska tvrtka Čistoća to ne uspijeva riješiti. A da se i ne spominje da grad nema mjesto deponija građevinskog otpada.

Tako se "šuta" nakrcava po pješačkim zonama i zelenim površinama. One koje pak ostaju slobodne, u nešto udaljenijim dijelovima grada poput gradonačelnikovih Meja, ostaju zapuštene i neuređene, kao da gradska tvrtka Parkovi i nasadi nikad nije čula za njih.

Marjan opustošen, Firule se kupaju u fekalijama, na Žnjanu ništa novo

A iznad Meja - Marjan, oko kojeg više uopće nije jasno što se događa. Jasno je tek da se šuma sve više siječe, radovi su skuplji, a koliko je neoznačenih stabala posječeno nitko nema pojma, dok se rokovi za rješavanje nametnika potkornjaka produljuju u nedogled.

S druge strane grada, na Firulama, prošli tjedan u more su curile fekalije i to u trenutku kad je plaža bila puna kupača, među kojima je najviše bilo djece. Nešto dalje, Žnjan i nakon uklanjanja nelegalnih objekata već drugu sezonu zaredom ostaje neuređen. 

Andro Krstulović Opara probleme rješava "pomalo"

Gdje god se zagrebe, na svakom kantunu grada, neki je problem, a nizati točke kaosa u gradu mogli bismo do sutra. "'Pomalo' je riječ koju ćete često čuti. Ovo je grad u kojem se nikome ne žuri pa zato nema potrebe ni razloga nervirati se ako nije odmah i sada. Pomalo, bit će, a kad bude bit će odlično", stereotipno je Opara opisao navodne navade svojih građana turistima. Takvo generaliziranje može biti smiješno još samo gradonačelniku koji se mantrom "pomalo" vodi u rješavanju problema građana.

Onaj pravi problem - s jedne strane uskomešana Torcida koja ne želi utakmicu u Splitu, a s druge dio braniteljske populacije i HDZ - stvarna je gradonačelnikova briga. Baš kao što su zakrčene ceste, prekomjerni turizam, pohlepni ugostitelji, nemarni vlasnici apartmana, korov na ulicama i rupe na cestama brige građana.

Pročitajte više