Plenkoviću, dokad?

Foto: Hina

ANDREJ PLENKOVIĆ, hrvatski premijer, morao bi konačno javnosti odgovoriti dokad će na afere Lovre Kuščevića, ministra uprave, reagirati nehajnim odmahivanjem ruke. Plenković, istina, običava odmahivati rukom na štošta, ali Kuščevićevi slučajevi traže više. Traže odgovore i objašnjenja, a ne ignoriranje.

Polovinom svibnja Index je objavio tekst pod naslovom "Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik". Na fotografijama i videu objavljenom uz tekst vide se dva kamena objekta, jedan okrugli i kuća uobičajenog oblika pored koje je bio parkiran automobil Ministarstva uprave. Na toj je lokaciji nekad bila "japnenica", mali okrugli objekt u kojem su mještani pravili vapno. Parcelu na kojoj se nalazi prvo je kupila čudnovata splitska tvrtka Export Grof, a kada je ona zapala u financijske probleme, od nje je u kolovozu 2012. godine otkupljuje Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge.

Vrlo neobične promjene

Potom su 2015. godine, dok je Kuščević bio načelnik općine, pokrenute prostorno-planske promjene koje upućeni ocjenjuju "vrlo neobičnima" jer "samo su dvije od desetaka uvala izvan građevinskog područja proglašene specijalnom zonom" u kojoj se smiju graditi objekti u funkciji gospodarstva. No kako su ukazali naši izvori, "u uvali Grška nema obradivih površina za razliku od drugih uvala". Javna je tajna da kuću zapravo koristi Kuščević. Odakle novac za kupnju parcele i gradnju kuće? Žuvić nije osobito imućan čovjek, a Kuščević je prije ulaska u politiku vodio tvrtku koja je završila u stečaju sa silnim dugovima.

Dvije godine ranije, u kolovozu 2010. godine, Žuvić je ostvario pravo otkupa stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima. Prema informacijama iz Agencije za pravni promet nekretnina, listu prvenstva po kojoj je utvrđeno tko ima pravo na stan POS-a, utvrdila je Općina Nerežišća. Dakle, Općina je odlučila da samac Žuvić ima pravo kupiti stan od 49,97 kvadrata. Digao je i dva kredita, jedan od 27 i pol tisuća eura koji otplaćuje OTP banci, a sudužnik mu je upravo Kuščević, te jedan od 99 tisuća kuna prema Agenciji za pravni promet.

Kuščević je bio na čelu jedinice lokalne samouprave, odnosno Općine Nerežišća koja je sastavila listu osoba s pravom otkupa POS-ovih stanova. Na nju je uvršten njegov šogor, kojemu je Kuščević sudužnik. Još čekamo da nam Općina Nerežišća odgovori na upite o nejasnoćama vezanim uz projekt POS-a.

Odgovor možda čekamo i zbog toga što je među korisnicima POS-ovih stanova i aktualni načelnik Svemir Obilinović. On je od Kuščevića preuzeo vođenje Nerežišća i, uz to, osvojio pravo na stan POS-a koji, kao što smo pisali, iznajmljuje turistima.

Nedavno je portal Telegram otkrio da Kuščević 11 godina nije upisao jednu svoju kuću u Nerežišćima u katastar, što je bio dužan učiniti prema Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. A upravo je on pustio u rad portal Katastar u pokretu koji bi građanima trebao olakšati pristup podacima o nekretninama.

Mijenjao površinu kuće

Mi smo, pak, otkrili da je ministar u imovinskoj kartici nekoliko puta mijenjao površinu ove kuće. Od 2011. do 2016. godine navodio je kako ima kuću površine 1000 kvadrata vrijednu sedam milijuna kuna. Nakon što je postao ministar smanjio je kvadraturu kuće u kartici na 952 četvorna metra, da bi je u listopadu 2017. godine sveo na 350 kvadrata. Umanjio je i njezinu vrijednost za milijun kuna - sada je u imovinskoj kartici procjenjuje na šest milijuna kuna. Pitali smo ga zašto je to učinio, ali nije objasnio.

Konačno, Telegram je objavio da je Kuščevićeva druga kuća u Nerežišćima izvan građevinskog područja. Isprva je građena kao štala, da bi pri kraju njezine gradnje Općina, pod Kuščevićevim vodstvom, donijela odluku koja je omogućila prenamjenu štala u stambene zgrade.

Index je pisao i o ministrovoj pomoći Viliju Martiniću, torcidašu pritvorenom zbog napada na sezonske radnike srpske nacionalnosti. Martinić je prošle godine zatvoren, a potom i osuđen na 15 dana, uz jednogodišnji izgon iz Srbije, jer je bio u grupi vandala koji su divljali i krali na benzinskoj pumpi u Vrčinu u Srbiji. Kuščević se hvalio kako je pomagao Martiniću da kontaktira s obitelji. I dodao da voli pomagati ljudima.

Ovo je samo dio osebujne biografije Plenkovićeva ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Biografije koju Plenković potpuno ignorira.

Dokad?

Plenkoviću, dokad?

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više