GONG objavio koje stranke krše izbornu šutnju. Šalju SMS-ove, zovu ljude...

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DANAS do 19 sati traje izborna šutnja.

Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua, te navođenje izjava ili pisanih djela izbornih sudionika u vremenu od 25. svibnja 2019. od 00:00 do 26. svibnja 2019. do 19 sati.

Ivan Pernar toga se ne drži. Danas je na Facebooku više puta prekršio izbornu šutnju. Prvo je objavio video u kojem govori za koga će glasati, a potom je objavio svoj glasački listić na kojem se jasno vidi za kojeg je kandidata glasao.

Telegram javlja kako Bandićeva stranka također krši izbornu šutnju. Kažu kako je člana obitelji njihove novinarke netko nazvao s telefonskog broja Bandićevog stožera i nagovarao je da glasa za njegovu listu.

Državno izborno povjerenstvo poziva i druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od pozivanja na glasanje za pojedine izborne sudionike te promoviranja izbornih sudionika i njihovih programa, te napominje kako su za kršenje izborne šutnje predviđene i novčane kazne.

GONG: Zovu građane i šalju SMS-ove

GONG je izvijestio kako se najviše prijava građana o kršenju izborne šutnje odnosilo na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP Split).

Udruzi je prijavljeno i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti), pa i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti).

"Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska", upozorava GONG.

Pročitajte više