RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Izlaznost do 16:30 čak 5% posto veća nego prije 5 godina

Foto: JDIP, Ambasada BG

DANAS se izbori za Europski parlament održavaju u 21 državi Europske unije: Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj, dok su ostale države članice izbore održale nekoliko dana ranije. 

Hrvatska treći put bira zastupnike za Europski parlament te će hrvatski birači glasati od 7 do 19 sati. 

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će nakon 23 sata, a o potpunim rezultatima izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne na konferenciji za novinare. Izborna šutnja traje danas do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete. 

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata s 33 liste, od kojih su dvije neovisne, a ostale su liste stranaka i koalicija. Od 12 izabranih 11 će zastupnika odmah nakon izbora u Bruxelles, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU-a. Pravo biranja imaju građani koji su napunili 18 godina, a glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE UŽIVO NA INDEXU

18:35 U 19 SATI OBJAVLJUJEMO REZULTATE IZLAZNIH ANKETA! PROČITAJTE IH OVDJE

17:30 Dobra izlaznost bilježi se na izborima za 12 zastupnika u Europski parlament - do nedjelje poslijepodne glasovalo je više od petine birača, njih 21,31 posto, što je gotovo pet posto (4,86) više nego na izborima prije pet godina, pokazuju podaci koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Glasovalo je 726 tisuća birača, od ukupno 3,8 milijuna,

Prije pet godina izlaznost je bila 16,45 posto, s tim da se, umjesto do 16:30 sati, mjerila do 16 sati.

Najviše je građana glasovalo u Zagrebu (23,28 posto), Karlovačkoj (23,22), Istarskoj (22,88) i Šibensko-kninskoj (22,69) županiji, a najmanje u Osječko-baranjskoj (18,85 Posto), Brodsko-posavskoj (19,34) i Koprivničko-križevačkoj (19,58) županiji.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, gdje je do 16:30 sati glasovalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasovalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

17:00 DIP je objavio nove podatke o izlaznosti, do 16:30 je glasalo 21,31 posto građana. 

 

Bilježi se porast u odnosu na izbore 2014. godine. Te godine je do 16:30 izlaznost bila 16,45 posto.

 

16:25 U Srbiji se također glasa za hrvatske predstavnike. Na biralištima u Srbiji (dva su u Beogradu, a dva u Subotici) stvaraju se velike gužve. Opširnije...

16:10 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glasala je danas skupa sa suprugom Jakovom, a što je tom prilikom poručila, pogledajte u sljedećem videu:

 

 

 

14:45 Izborni dan u Hrvatskoj protječe relativno mirno, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), u kojemu bilježe dojave građana kako od nekih izbornih sudionika primaju SMS-ove te da se izborna šutnja krši na društvenim mrežama.

O kojim se sudionicima radi, u DIP-u, ne žele spominjati, pozivajući se na izbornu šutnju koja traje do nedjelje u 19 sati.

Pojedini građani vrlo revno dojavljuju pojave za koje drže da krše izbornu šutnju, pa smo tako dobili dojavu da jedna radijska postaja emitira pjesme 'predsjedničkog kandidata' Miroslava Škore, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Potvrdio je kako je na biralištima u dijaspori izlaznost dobra, bolja nego na izborima za Europski parlament prije pet godina.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima (koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska) glasovalo oko 4.400 birača, prije pet godina cijeli dan ih je glasovalo oko šest u pol tisuća birača. Najveći odaziv je u BiH.

Hojski je komentirao i informaciju da se na biralištima u Srbiji (dva su u Beogradu, a dva u Subotici) stvaraju velike gužve.

Na biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu birači su došli s četiri autobusa, dakle odjednom oko 200 ljudi, pa je razumljivo da je stvorena gužva, kaže Hojski.  

14:24 Koliko je velik odaziv u dijaspori govori i usporedba s izborima 2014. godine. Naime, u BiH je već do 11:30 sati izlaznost bila kao u cijelom danu na izborima 2014. godine. 2014. godine u cijelom je danu izašlo 2792 birača, a danas do 11:30 sati izašlo ih je 2584.

U Srbiji je pak 2014. godine na izbore izašlo 184 birača, a danas do 11:30 sati njih 620.

13:55 Kolinda i Jakov su glasali. Opširnije...

13:15 Nedjeljno jutro na izborima za zastupnike u Europski parlament prošlo je mirno, s manjim brojem dojava o nepravilnostima, izvijestila je udruga Gong, prema neanonimnim dojavama građanki i građana.

Najviše prijava odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP SPLIT), navodi GONG.

Udruzi je prijavljeno i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti), pa i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti).

"Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska", upozorava GONG.

Prijavljen mu je i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti.

GONG pritom upozorava da na izborima za EP nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, a iz GONG-a ocjenjuju kako su vjerojatan razlog visoke kazne u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima. Za razliku, kako naglašavaju iz udruge, od društvenih mreža "koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja u Hrvatskoj".

13:10 Kako doznaje N1, velike su gužve na biralištima u Srbiji, a i odaziv birača u dijaspori je znatno uvećan naspram prošlih izbora 2014.

Do 11:30 prema podacima koje je za N1 iznijela potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, na biralištima u dijaspori, koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska, glasalo je više od četiri tisuće birača. Za usporedbu, na izborima za Europski parlament 2014. odaziv birača u dijaspori u cijelom danu iznosio je oko 6,5 tisuća ljudi. Ovo je prvi put da imamo podatke o odazivu u inozemstvu, ali samo za ona biračka mjesta koja su u istoj vremenskoj zoni s nama.

"U inozemstvu je u istoj vremenskoj zoni do sada glasovalo 4.387 birača."

Neka biračka mjesta već su zatvorena, kazala je Lovrin, primjerice u Australiji i Japanu.

12:55 Objavljen je i odaziv u dijaspori.

12:49 Telegram javlja kako iz Bandićeve stranke također krše izbornu šutnju. Kažu kako je člana obitelji njihove novinarke netko nazvao s telefonskog broja Bandićevog stožera i nagovarao je da glasa za njegovu listu.

12:00 DIP je objavio prve rezultate izlaznosti. Do 11:30 izašlo je samo 9,93 posto birača. Na prošlim izborima izlaznost do 11 sati bila je manja, svega 7,64 posto.

Izraženo u apsolutnim brojkama, glasalo je 339 tisuća birača, od 3,8 milijuna koliko ih ima pravo glasa u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Najbolji odaziv imaju Karlovačka županija (11,36 posto), Grad Zagreb (10,83)  i Varaždinska županija (10,62 posto).

Najmanje zanimanje za izbore pokazali su birači u Brodsko-posavskoj (8,98 posto), Osječko-baranjskoj (8,82) i Zadarskoj županiji (8,82), no ipak ih je u odnosu na 2014. izašlo više na birališta.

Podatke o odazivu DIP-u je dojavilo 93 posto od oko 6400 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Sljedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prvi ne posve potpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasaju.

11:45 Ivan Pernar prekršio je izbornu šutnju. Opširnije...

10:45 Za pripadnike Hrvatske vojske (HV) koji za europske izbore nisu u mogućnosti glasati na biračkom mjestu svog prebivališta organizirano je glasanje u Hrvatskoj  i inozemstvu na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pripadnicima Hrvatske vojske koji se na dan izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zateknu na službi u Hrvatskoj ili inozemstvu omogućeno je glasanje na posebnim biračkim mjestima koje je odredilo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, priopćio je MORH, dodavši da je organizirano ukupno osam biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tako će za one pripadnike Hrvatske vojske koji će na dan izbora biti na službi u Hrvatskoj vojsci u Hrvatskoj biti organizirano glasanje na tri biračka mjesta i to u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu (400 pripadnika), u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi (360 pripadnika) te na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju (500 pripadnika).

Za pripadnike Hrvatske vojske, njih 271, koji se na dan izbora za članove u Europski parlament zateknu na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu omogućeno je glasanje na pet biračkih mjesta - dva biračka mjesta u Afganistanu (misija potpore miru Resolute Support) i to u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu (69 pripadnika) i u kampu HKIA u Kabulu (35 pripadnika), na jednom biračkom mjestu u Libanonu (operacija potpore miru Ujedinjenih naroda UNIFIL) u kampu Shama UNP 2-3 (53 pripadnika) te na jednom biračkom mjestu u Republici Poljskoj (NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti eFPBG) u vojarni Bemowo Piskie u BemowoPiskie (79 pripadnika).

Na Kosovu u mirovnoj operaciji KFOR-a pripadnicima Hrvatske vojske, za njih 35, omogućeno je glasanje na biračkom mjestu u Veleposlanstvu RH u Prištini, kao i za druge hrvatske državljane u toj zemlji.

9:45 Otvorena su i birališta u BiH, njih 41, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo.

U Hrvatskoj birači mogu glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

9:25 Danas je posljednji dan izbora za Europski parlament. Opširnije...

8:55 U popis birača ukupno je upisano 3.831.389 birača. Od toga ih 3.677.031 ima prebivalište u Hrvatskoj, dok čak 154.358 birača nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Na prošlim izborima za Europski parlament, iz 2014. godine, bez prebivališta u Republici Hrvatskoj bilo je registrirano samo 3637 birača.

Dakle, na ovim izborima je registriran 150.721 glasač više nego na prošlima. Odnosno, 42 puta više ljudi.

8:25 Izbori za sada prolaze bez dojava o incidentima ili kršenju izborne šutnje.

7:50 Na prošlim izborima za EU parlament, koji su se održali 2014. godine, izlaznost je bila 42,61%.

7:35 Europski izbori održavaju se i u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

7:10 Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na nedjeljne izbore.

"Pozivam birače da izađu na izbore, kandidata je 396, imaju široku lepezu izbora osoba, ako već nisu odlučili za koju će listu glasovati", poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić- Križanić, 

U Hrvatskoj će moći glasati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasaju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasa se na listićima s 33 liste i 396 kandidata, a birač glasa tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasa se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći glasati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasanje u inozemstvu, a njih 6307 za glasanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Glasanje bez važeće osobne iskaznice

Građane koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta Ministarstvo uprave upućuje da mogu  glasati uz predočenje potvrde za glasanje. Potvrde u nedjelju izdaju uredi državne uprave u županijama i zagrebački Gradski ured za opću upravu, ističe Ministarstvo koje je na svojim stranicama objavilo popis ureda nadležnih za izdavanje potvrda s adresama i brojevima telefona.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika bira se u još 46 država na 119 biračkih mjesta. Prva su otvorena u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna i 832 tisuće birača. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna i 677 tisuća, a bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Izbore provodi oko 70 tisuća osoba, za promatranje ih se prijavilo 4720, odnosno za toliko su DIP i niža izborna povjerenstva izdali dozvole, koliki će im biti konačan broj, tek će se vidjeti. Naime, Zakon o izborima za EP dopušta političkoj stranci i nositelju nezavisne liste koji sudjeluju na izborima da sami odrede promatrača i izdaju mu suglasnost da u njihovo ime promatra izbore.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se u nedjelju iza 23 sata. Je li na izbore izašlo više ili manje birača nego prije pet godina DIP će objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

7:00 Otvorena su birališta.

Kako glasati na današnjim izborima?

Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Nakon utvrđivanja biračkih mjesta, popis će biti dostupan na Registru birača. 

Ako se birači na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, mogu glasati na drugom biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu ako su najkasnije 10 dana prije izbora podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave. 

Koliko zastupnika biramo?

Na izborima ćemo izabrati 12 zastupnika za EU parlament. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, odnosno nakon Brexita. 

Treba li se registrirati prije izbora?

Prethodna registracija nije potrebna, ali nije loše provjeriti jeste li upisani u registar birača ako ste se nedavno selili. Registar birača možete provjeriti ovdje.

Upis u biračke liste

Možete provjeriti i jeste li upisani u izborne liste, također na Registru birača.

Koje dokumente trebate na biračkom mjestu?

Sve osobe koje žele glasati moraju biti identificirane na biračkom mjestu. Stoga vam je potrebna osobna iskaznica ili putovnica, a iznimno se identificirati možete i uz predočenje vozačke dozvole odnosno druge javne isprave s fotografijom temeljem koje se nedvojbeno može utvrditi identitet birača.

Glasanje putem pošte

Ne može se glasati putem pošte.

Može li netko drugi uz punomoć glasati za vas?

Ova mogućnost ne postoji u Hrvatskoj.

Može li se glasati online?

U Hrvatskoj nema ni ove mogućnosti.

Mogu li u Hrvatskoj glasati osobe iz drugih država članica EU-a?

Mogu glasati, ali su se za glasanje morali registrirati do 26. travnja.

Prema popisu birača objavljenom na stranicama Ministarstva uprave njih je 13.

Koje su izborne jedinice?

Za ove izbore samo je jedna izborna jedinica, RH u cjelini. Dakle, ljudi diljem zemlje biraju između istih lista kandidata.

Koji je izborni prag za ulazak stranaka u Europski parlament?

Da bi stranke ušle u Europski parlament, potrebno im je najmanje 5 posto glasova.

"U praksi, budući da će u Europskom parlamentu iz Hrvatske biti 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu", stoji na stranici za izbore.

Kako će zastupnici za EU parlament biti izabrani u Hrvatskoj?

Sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih članova svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije.

Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja. Birači tako mogu navesti svoje preferencije unutar stranačke liste koju biraju. Kandidati koji dobiju najviše preferencijalnih glasova imaju veću šansu biti izabrani.

Pročitajte više