Otkrivena nova podvodna erupcija: Zaljuljala je cijeli svijet i stvorila vulkan

Foto: MAYOBS - CNRS/IPGP/IFREMER/BRGM

U STUDENOM prošle godine geolozi su uočili izuzetno čudan potres s neobičnim frekvencijama, koji je krenuo s otoka Mayotte u Indijskom oceanu, a kasnije se osjetio diljem cijelog svijeta. Znanstvenicima je trebalo nekoliko mjeseci kako bi potvrdili jednu od svojih hipoteza, odnosno da je potres izazvala ogromna podvodna vulkanska erupcija, piše Science Alert.

Geolozi su otputovali na područje za koje su pretpostavljali da je bio epicentar seizmičkog roja i tamo pronašli nešto što ih je pomalo iznenadilo. Naišli su na ogroman aktivni vulkan koji se uzdiže 800 metara od morskog dna i koji ima promjer 5 kilometara.

No nije ih iznenadilo to da na tom mjestu postoji podvodni vulkan, već činjenica da tog vulkana nije tamo bilo prije šest mjeseci.

Znanstvenici smatraju da je tajanstveni potres bio rezultat rađanja, odnosno stvaranja novog vulkana, no napominju da je potrebno još dodatnih istraživanja kako bi se nedvojbena potvrdila ta teorija.

Čudan potres koji je zaljuljao cijelu Zemlju

Kao što smo već pisali na Indexu, znanstvenici su zamijetili neobičan potres 11. studenog 2018. Seizmički valovi trajali su dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom oceanu blizu francuskog otoka Mayotte koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, no znanstvenike je zaintrigirala činjenica da su potresni valovi imali nisku frekvenciju i osjećali se diljem svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, mjerni instrumenti kojima se mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, vibracije zabilježili i na Havajima.

Potresi na tom području započeli su zapravo 10. svibnja 2018., a 15. svibnja taj je dio pogodio zemljotres magnitude 5,8 po Richteru. Nakon toga, zabilježeno je još stotinjak slabih potresa, uključujući i tajanstveni potres niskih frekvencija koji se dogodio u studenome prošle godine.

Neobjašnjivi potresni valovi

Seizmolozima je pogotovo bila interesantna činjenica da su potresni valovi zemljotresa iz 11. studenog imali nisku frekvenciju i da, mada su mjerne stanice zabilježile seizmičke valove, tog jutra nije bilo potresa u klasičnom smislu te riječi.

Potresi se obično iz hipocentra započinju širiti sabijenim longitudinalnim tj. primarnim P-valovima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim tj. sekundarnim S-valovima koji su manje zbijeni, sporiji od P-valova i vibriraju okomito na smjer širenja.

Oba tipa valova imaju visoke frekvencije.

Tek na kraju dolaze valovi s niskim frekvencijama, poput valova uočenih kod otoka Mayotte. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta obići cijeli svijet.

No neobičnim valovima niske frekvencije koji su 10. studenog vibrirali svijetom nisu prethodili primarni i sekundarni valovi.

Velika komora magme 50 km ispod površine

Kako bi saznali što se to dogodilo, francuski državni instituti organizirali su znanstvenu ekspediciju.

Francuski geolozi i drugi stručnjaci postavili su seizmografe na dno mora, odnosno na dubinu od 3,5 kilometara, a sonarom mapirali morsko dno.

Podaci iz seizmografa ukazali su na postojanje velike komore ispunjene magmom koja se nalazi između 20 i 50 kilometara ispod površine. Ona je vjerojatno ispuštala vruću magmu na površinu morskog dna, gdje se ona ohladila i skupljala, uzrokujući pucanje Zemljine kore.

Nakupljeni vulkanski materijal dosegao je visinu od dva kilometra, što objašnjava zašto ga se nije moglo odmah uočiti s površine mora.

No to nije sve. Prema analizama satelitskih podataka, izgleda da se otok Mayotte smanjuje i tone, što bi značilo da se komora magme koja je stvorila novi vulkan također smanjuje i urušava, što bi moglo objasniti formaciju novog vulkana.

Pročitajte više