Hrvatski treneri

Bilić preuzima posrnulu reprezentaciju? "On je pravi čovjek za taj posao"

Foto: EPA

SLAVEN BILIĆ prije dva mjeseca dobio je otkaz u Al-Ittihadu, najtrofejnijem klubu Saudijske Arabije. Ondje se bivši hrvatski izbornik zadržao samo pet mjeseci. 

Biliću je to drugi otkaz u godinu i pol, otkako je u studenome 2017. godine napustio West Ham. Tada je nakon otkaza čekao na novi posao skoro godinu dana, ali sada bi, otkrivaju škotski mediji, čekanje moglo biti puno kraće. 

Bivši hrvatski izbornik jedan je od favorita za preuzimanje reprezentacije Škotske. Alex McLeish više nije izbornik škotske nogometne reprezentacije, objavio je tamošnji nogometni savez nakon lošeg starta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. McLeish je tako ostao bez prilike da odvede Škote na prvo veliko natjecanje nakon 22 godine. 

Kao kandidati za škotskog izbornika spominju se i Scott Gemmill, Steve Clarke, David Moyes, Sam Allardyce i Gordon Strachan. Koeficijent na Bilića na britanskim kladionicama je oko 15, a prvi favorit je Gemmill, aktualni izbornik mlade reprezentacije Škotske i bivši nogometaš Evertona i Leicestera.

"Bilić ispunjava sve kriterije"

Novinar Jonathan McFarlane smatra da je Bilić idealan za McLeishovog nasljednika.

"Škotskoj treba karizmatični vođa kojem ljudi mogu vjerovati i koji može ujediniti reprezentaciju. Netko tko može poruku igračima prenijeti jasno i odlučno, netko tko na našu reprezentaciju gleda na drugačiji način i netko tko može inspirirati igrače. Netko s iskustvom u kvalifikacijama. Netko poput Slavena Bilića", piše McFarlane.

"Hrvat bi bio skup, ali ispunjava sve što se traži od jednog izbornika. Tečno govori njemački, talijanski i engleski jezik, diplomirani je pravnik, a kao televizijski komentator odiše karizmom i pokazuje veliko poznavanje igre. Bio bi čovjek koji bi našoj reprezentaciji konačno mogao donijeti uspjeh."

Škotska je dosad dva puta igrala na europskim prvenstvima - 1992. i 1996. godine. Nikad nije uspjela proći grupnu fazu. Na Svjetskom prvenstvu je posljednji put nastupila u Francuskoj 1998. godine. 

Pročitajte više