Piše: R.I. | 19.04.2019. 12:45

Vrhovni sud smanjio kaznu Tinu Šunjergi, mladiću koji je ubio roditelje

VRHOVNI sud smanjio je na 35 godina kaznu Tinu Šunjergi (21) koji je u svibnju 2018. zbog ubojstva svojih roditelja nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Šunjerga je roditelje usmrtio u ožujku 2017. u Čisti Velikoj, a na prvostupanjskom suđenju pred zadarskim Županijskim sudom je dokazano da je ocu i majci pucao u glavu iz osvete.

Vrhovni sud je kaznu smanjio na 35 godina nakon što je djelomično prihvatio Šunjerginu žalbu.

"Kod izricanja ove kazne Vrhovni sud je vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolostima te ocijenio da izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Kazna dugotrajnog zatvora na koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio optuženika primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji", izvijestio je Vrhovni sud.

Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, i protiv ove presude je dopuštena žalba, o kojoj će ponovno odlučivati Vrhovni sud kao sud trećeg stupnja.

Uz Šunjergu lani osuđen i 21-godišnjak koji nije prijavio zločin

Uz Šunjergu je na zadarskom Županijskom sudu prošle godine na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđen i 21-godišnji Ivan Škarić koji Šunjergu nije prijavio iako je znao za zločin. 

Predsjednica sudskog vijeća za mladež, sutkinja Sandra Radanović u obrazloženju prvostupanjske presude kazala je da se Šunjerga "htio osvetiti roditeljima zbog postupaka koje je doživljavao kao prigovaranje zbog loših ocjena u školi i zbog drogiranja".

"Zabrane je doživljavao kao oduzimanje slobode. Ubojstva je počinio podmuklo. Prvooptuženi  je sjeo iza majke govoreći da mu prijatelj prvi mora izaći iz auta, što mu je majka povjerovala, a on je repetirao pištolj i ubio je. I otac je s  povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa, a on je gledao oca i ubio ga. Rekao je da nije imao drugog načina zaustaviti prigovaranja roditelja", obrazložila je sutkinja Radanović.

Istaknula je da je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da je Šunjerga prilikom počinjenja djela bio ubrojiv, a sudski postupak dokazao je da je imao izravnu namjeru ubiti roditelje te da je ovdje riječ o ubojstvu motiviranom osvetom okrivljenika.

Kao otegotnu okolnost Šunjergi je uzeto ponašanje i poslije zločina jer je nakon što je ubio roditelje otišao prijatelju na rođendan, zabavljao se i pokušao prikriti tragove.

Podsjetimo, Šunjergi se stavljalo na teret da je 25. ožujka 2017. godine, između 14:30 i 17 sati, ubio roditelje iz osvete jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droge te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

Majku ubio u autu

On je tog dana iz sefa obiteljske kuće uzeo pištolj, a onda nazvao prijatelja i, lažući mu, pozvao ga da zajedno idu u Šibenik. Zajedno su otišli u polje gdje je bila Tinova majka Silvana koja ih je obojicu ukrcala u svoj Citroen Saxo.

Tin Šunjerga sjedio je na stražnjem sjedištu, odmah iza majke, te joj je oko 16:30 tijekom vožnje uperio pištolj u glavu i ubio je.

Povlačenjem ručne kočnice zaustavio je automobil, a njegov prijatelj pobjegao je kad je vidio da je ovaj pucao na rođenu majku.
 
Ubio oca u obiteljskoj kući

Šunjerga se s tijelom u vozilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i beživotno tijelo majke, a onda se, u namjeri da ubije i oca, pješice vratio do obiteljske kuće u Čistoj Velikoj gdje je oko 17 sati došao u garažu u kojoj je bio njegov otac, inače policijski službenik. Šunjerga je prvo u susjednoj prostoriji pustio vodu iz slavine kako bi nečujno repetirao pištolj, a potom hicem iz pištolja ocu ispalio metak u predio potiljka glave.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE