Račun pacijenta iz bolnice: "Evo koliko je skupo pokušati samoubojstvo u SAD-u"

Foto: Twitter

RAČUN iz bolnice pacijenta iz SAD-a koji je pokušao počiniti samoubojstvo, šokirao je brojne korisnike društvenih mreža.

Oliver Jordan (21) iz Oklahome na Twitteru je podijelio fotografiju računa za jednotjedni boravak u bolnici nakon pokušaja samoubojstva - 93 tisuće dolara (oko 615 tisuća kuna).

"Ovako je skupo pokušati počiniti samoubojstvo u SAD-u", napisao je u tvitu, a njegovi pratitelji bili su šokirani iako je bilo i mnogo onih koji se uopće nisu iznenadili.

"Godine 2017. bio sam u psihijatrijskoj ustanovi jer sam bio suicidalan. Ostao sam jedan vikend i sad sam 10 tisuća dolara u dugu", jedna je od reakcija. "Mislim da je moj dug bio 'samo' oko 32 tisuće dolara", dodao je drugi korisnik Twittera.

Jordan, koji radi kao pravni asistent u Tulsi, rekao je za New York Post da je sretan što ima osiguranje te da su njegovi troškovi za traumatičnu noć prošlog ljeta bili 2850 dolara (nešto manje od 19 tisuća kuna).

"No za nekoga tko si ne može priuštiti osiguranje, ovo bi bilo doista katastrofalno", rekao je.

Stavke kao što su "laboratorijski rad" koštaju više od 29 tisuća dolara, dok "respiratorne usluge" stoje više od 16 tisuća dolara.

Iako je Jordanov slučaj ekstreman, teško je shvatiti tipičan račun za posjet hitnoj službi u SAD-u. Prosječni račun iznosi 1917 dolara (oko 12.700 kuna), prema podacima Instituta za troškove zdravstvene skrbi koji je pregledao podatke iz 2016. Druga studija Škole javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg otkrila je da neke bolnice imaju marže veće od 1000 posto.

Jordan je rekao da nije razmišljao o ogromnom računu za bolnicu te noći kad se to dogodilo: "Bio sam u nesvijesti prije dolaska hitne pomoći." Dodao je kako je sad u konstantnom stresu zbog vanrednih medicinskih računa.

"Primanje računa i obavijesti za nešto što će mi vjerojatno trebati godine da otplatim (...) obeshrabrujuće je", rekao je. "Ostavlja beznadan osjećaj."

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb (radi od 0 do 24 sata): 01 2376 335

Plavi telefon: 01 4833 888 Psihološki centar

TESA: 01 4828 888

Pročitajte više