INTERVJU: BRANKO IVANKOVIĆ

"Moj je Dinamo s Modrićem i Mandžom izbacio Ajax, a Bjelica ima bolje igrače"

Foto: Getty Images/EPA

BRANKO IVANKOVIĆ je kao trener Dinama osvajao prvenstva 2007. i 2008. te s Lukom Modrićem i Marijem Mandžukićem povijesnim preokretom izbacio Ajax u Amsterdamu za koji su igrali face poput Jaapa Stama, Luisa Suareza, Klaasa-Jana Huntelaara i Dennisa Rommedahla.

Nakon senzacionalne pobjede Zdravko Mamić imao je striptiz na Plesu i dvostrukim strijelcem Mandžukićem bio je toliko očaran da je skinuo svoj skupocjeni sat i stavio mu ga na ruku. Mario je poklon prihvatio i odmah ponosno pozirao sa satom vrijednim nekoliko desetaka tisuća eura.

Ipak, Ivanković Bjeličinu generaciju koja je nakon skoro pola stoljeća uspjela prezimiti u Europi, smatra kvalitetnijom od one s kojom je rušio Nizozemce u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA-e.

"Kad sam ja bio trener Dinama, Ćorluka i Eduardo su otišli, samo je Modrić ostao. On koji je tek koračao prema tom putu. Mandžukić je došao tek u ljeto, kao i Vrdoljak iz Zagreba. Dinamo je tada stvarao momčad. U špici protiv Ajaxa su nam igrali Tadić i Mandžukić. Ako pogledate poimence tu momčad, osim Mandžukića, Modrića, Vukojevića i Mikića, ti igrači kasnije nisu napravili spektakularne karijere. Ta momčad bila je slabija od ove danas. Pa Eduardo je iz Kapfenberga s priprema išao u London na pregovore s Arsenalom", počinje za Index 65-godišnji trener iranskog Persepolisa.

Dinamo je potom igrao u skupini s HSV-om, Brannom, Baselom i Rennesom.

Igrala su se samo četiri kola nakon čega su Modri završili na trećem mjestu neslavnim porazom u Norveškoj kod Branna, gdje se očekivala sigurna pobjeda i prezimljavanje u Europi.

Mandžukić i Modrić nisu uspjeli, norveški "ribari" otišli su na Everton u sljedećoj fazi natjecanja.

"A i princip tadašnjeg natjecanja... Igrala se samo jedna utakmica u skupini. Mi smo igrali s Baselom 0:0, to mi je najbolja utakmica koju sam vodio kao Dinamov trener. Igrali smo protiv HSV-a koji je tada bio u vrhu Bundeslige s Kompanyjem i Olićem u sastavu i izgubili iz dva prekida. Pa smo nesretno izgubili u Norveškoj kod Branna. Tada je bilo teže ići u drugi krug."

"Bjelica je ključan čovjek u Dinamu"

No sve to ne umanjuje uspjehe i zasluge Nenada Bjelice.

"Apsolutno da je Bjelica ključan u svemu tome. Trener je najvažnija osoba u klubu, pa onda direktor i predsjednik. Real je najbolji primjer toga, evo, ove sezone se pate jer nisu pogodili s kvalitetnim trenerom. Možeš ti dovesti igrače, ali ako trener ne radi kvalitetno i nema kvalitetne i brze reakcije i ako ne radi s momčadi kako se očekuje, nema uspjeha. Trener mora inzistirati na ofenzivnosti i riziku, to je onda pravi uspjeh. I filozofije se moraju poklapati, ne može u Dinamo doći trener iz Raštana.

Dinamo je pokazao da ima širok i vrlo kvalitetan roster. Koliko vidim, jedan Petković je ponekad rezerva, tu je jedan Moharrami, reprezentativac Irana, također rezerva. To je kvaliteta iznad prosjeka, ne samo za HNL nego i za druge lige. Nema sumnje da bi i ta momčad koja je često nastupala u HNL-u bez ikakvih problema osvojila i osvojit će titulu prvaka Hrvatske."

Novi/stari prvaci nemaju konkurenciju u Hrvatskoj.

"Druge momčadi su bitno oslabljene. Rijeka je kulminaciju doživjela s dvostrukom krunom; kad je gospodin Mišković kupio klub, oni su se orijentirali na tržišno poslovanje i samim time im je nemoguće dovesti igrače veće kvalitete za relativno mali novac. Osijek je u fazi stabilizacije s novim vlasnikom koji je bitno digao klub i nije lako preko noći napraviti kvalitetnu selekciju. Dinamo je u velikoj prednosti jer takvu selekciju rade duži period, pritom i financijski imaju najveći potencijal za transfere."

"Dinamo mora imati zvijezde"

Nenad Bjelica preuzeo je Dinamo 15. svibnja nakon što se klub zahvalio dotadašnjem treneru Nikoli Jurčeviću. Taj je Dinamo gubio od Rudeša, mučio se na terenu i izgledao, u usporedbi s današnjim, jako loše.

Dolazak Bjelice u finišu sezone Ivanković podcrtava kao ključnu stvar.

"Bilo je sjajno što je došao pet kola prije kraja sezone. Mogao je snimiti situaciju u klubu i sve oko kluba. Mogao je puno aktivnije sudjelovati u transferima. Jasno da je profilirao momčad na svoj način sa svojom vizijom i filozofijom igre. Bio je svjestan da dolazi u Dinamo, klub je to koji se uvijek mora boriti za što više trofeja i ako je moguće, s jednom atraktivnom igrom. Dinamo ima tu jednu sigurnost u organizaciji igre, kompaktnost. To je timska i momčadska igra, ali i individualna kvaliteta jer bez nje nije moguće graditi rezultate. Dinamo mora imati i zvijezde, bez toga to nije pravi klub s pravim identitetom. Zvijezde dovode gledatelje, donose rezultate i privlače sponzore."

Kod Bjelice nema nezadovoljnih igrača jer svi dobivaju priliku pa mu zasmeta ako se njegove igrače dijeli na prvi i rezervni sastav.

Ajax kao putokaz

Svi su jednaki, igrači se tako osjećaju pa iz toga proizlazi međusobno povjerenje.

"Mislim da ima sjajan odnos s igračima i da izuzetno dobro sve balansira. Igrači ga cijene jer pokazuje znanje i kvalitetu. To je onaj element što igrači na prvi moment primijete. Vide da uz njega napreduju, da stvaraju rezultat i da im omogućava da budu bolji. On je izuzetno inteligentan i kad je bio u Osijeku kao igrač, bio je tihi vođa momčadi i produžena ruka trenera. Već tada se to vidjelo. Znam ga kao igrača jako dobro, njegovo ponašanje i reakcije, još dok sam vodio druge HNL klubove u to doba."

Dinamo je ovog proljeća postavio visoke standarde u Europi, ispao je tek u osmini finala Europa lige od Benfice, i to poslije produžetaka. Već od ljeta slijede novi europski izazovi, kvalifikacije za Ligu prvaka.

"Ovo bi trebala biti konstanta Dinama da igraju minimalno Europa ligu i da prolaze skupinu. Pa i Ajax je smjer i putokaz kako s manjim ulaganjima nešto napraviti. I Hrvatska je pokazala da jedna zemlja na koju nitko ozbiljno ne računa može napraviti grandiozan rezultat. To su elementi po kojima bi se mi treneri i uprave trebali voditi. Uz dobru selekciju i kontinuirani stručni stožer koji ima viziju igre."

"Ako si dobar, dobar si. Premalo tinejdžera dobiva priliku"

Ono što je Bjelici danas Dani Olmo, to je Ivankoviću bio Luka Modrić.

"Olma ne znam dovoljno dobro. Modrić je u toj dobi pokazivao ogroman talent i potencijal kroz reprezentaciju i klub. Ne bih htio nekog omalovažavati, ali u moje vrijeme 2007. je bilo drugačije u HNL-u. Hajduk je bio vrlo jak, vodili su bitku s nama do kraja, a i ostali klubovi u ligi su bili vrlo neugodni. Tada su i igrači reagirali drugačije, a Dinamo si danas može dati luksuz da igra s drugom momčadi bez stresa i pobjeđuje. Pitanje je samo hoće li to biti dva ili tri razlike."

Ivanković je dojma da se u Hrvatskoj ne pruža dovoljno prostora mladim igračima, posebice onim do 20 godina.

Tvrdi da se već u toj ranoj dobi može prepoznati hoće li igrač postati kalibar za velike stvari, a u odajama Modrih morat će pronaći zamjenu za Danija Olma, koji bi se mogao skupo prodati.

Antonio Marin i Lovro Majer nameću se kao najidealniji profili.

"Ako igrač s 18, 19 i 20 godina ne može igrati u HNL-u, onda to nije potencijal za velike domete. Mislim da igrači s 18 i 19 godina moraju dobivati više šansi u Dinamu. Nije to kinoteka kad govorim, u moje vrijeme su igrači s 18, 19 i 20 godina igrali u jugoslavenskoj ligi. Zajec, Kranjčar i ostali. Svi su oni igrali standardno. Recimo, ja sam igrao sa 17 godina u drugoj ligi i igrači u tim godinama su nastupali u ligama. Mislim da igrači u tim godinama moraju biti standardni i nositelji igre. Pa Modrić je s 18 godina harao po bh. terenima, zatim je igrao u Interu s Ćorlukom i Eduardom, dijelio ih je koračić da budu prvaci da su dobili Hajdu u Zaprešiću. Ako si dobar, dobar si. Premalo tih tinejdžera dobiva priliku."

Intimna satisfakcije zbog Luke Modrića

Prije 12 godina Ivanković je izjavio kako je Luka Modrić, tada još tek talentirani Dinamov igrač, bolji od Brazilca Diega, u to doba najboljeg igrača Werdera i brazilskog reprezentativca. Ta izjava često je bila predmet ismijavanja.

Danas je Luka Modrić službeno najbolji nogometaš svijeta, a Diego nije uspio napraviti karijeru iako je bio u Juventusu i Atletico Madridu.

"To je bila moja procjena. Mislim da gotovo nikad nisam pogriješio oko procjene igrača, u smislu procjene razine, može li igrač ili ne. Jasno da mi je bilo vidljivo da jedan takav igrač kao Modrić se rijetko nađe. Tad je Diego bio nešto bolji, ali svjesno sam to rekao jer sam vjerovao u Luku i u konačnici, to je neka moja intimna satisfakcija da sam s tim pogodio. Sretan sam zbog Luke, ništa on nije dobio poklonjeno i sve što je napravio, dobio je sam. Taj pristup nogometu oduševljava, ponekad pričam s Dalićem i on je njime oduševljen. Kako reagira u svemu i kakav je radnik. Nema opuštanja, pokušavanja ležernijeg pristupa i naprotiv, on sve više i više radi", opisuje hrvatskog kapetana pa nastavlja:

"Modrić ima jedan neviđen talent i instinkt za igru. Ima fenomenalan osjećaj za igru i nekakvu imaginaciju kako koristiti prostor, vrijeme i osjećaj za igru. To se dobiva talentom, nešto i radom. U to vrijeme on je bio spreman prihvatiti savjet i jasno da mu je bilo bitno osjetiti povjerenje trenera koji je tu da mu pomogne. On je to koristio. Ono što je najvažnije je to da je Modrić s 32 godine postao najbolji na svijetu, a ne s 23 ili 25 godina. I s 32 godine možeš ako svaki dan želiš biti bolji i kvalitetniji."

"Hajduk se mora okrenuti sebi"

Hajduk u ovom trenutku za Dinamom zaostaje 32 boda. Razlika između velikih rivala je drastična.

"Žao mi je, mislim da je svima u hrvatskom nogometu žao da Hajduk predugo vremena traži svoj identitet koji je izgubio kroz taj period. I za Dinamo i za Hrvatsku nogometni rivalitet je prekrasna stvar. U Iranu imate Esteghlal i Persepolis, svaka utakmica znači da dolazi 100 tisuća ljudi bez obzira na situaciju i tablicu. Rivalitet i taj odnos je izuzetno bitan za atmosferu, ambijent i razvoj nogometa. U Dinamu, siguran sam, ne gledaju ono da susjedu crkne krava. Dinamo je napravio iskorak jer je htio biti bolji, bez obzira na protivnika. Hajduk se mora okrenuti sebi da bude sve bolji i bolji. Ogroman je problem stalno mijenjanje menadžmenta kluba, stručnog stožera", misli Ivanković pa za završava:

"Pokojni Biće Mladinić je rekao da ti za pripremu igrača treba osam godina, za trenera je potrebno deset, za predsjednika 15 godina da budu uspješni i da sve te slabosti, probleme i padove prođu na najbolji mogući način."

Pročitajte više