Svi znamo za pisanice i zeca, ali ove stvari o Uskrsu sigurno niste znali

Foto: Instagram

UZ USKRS se vežu brojni običaji, tradicije i neobična vjerovanja koja se razlikuju među zemljama diljem svijeta. Tako uz priče o pisanicama, uskrsnim simbolima i igrama postoje one koje sigurno niste znali.

Najveće čokoladno jaje napravljeno je 2011. godine u Italiji. Njegova visina iznosila je 10 metara, a težilo je čak sedam tona, što znači da je bilo teže od prosječnog slona.


U srednjem vijeku jedna od uskrsnih tradicija zvala se festival bacanja jaja. Nakon uskrsne mise svećenik bi prvi bacio uskrsno jaje jednom dječaku u zboru koji bi ga bacio idućem i on idućem i tako u krug sve dok kazaljka na satu ne dođe do broja 12. Kada dođe, dijete u čijim je rukama jaje bi bilo pobjednik.

Francuzi obilježavaju Uskrs uz omlet koji je važan dio njihovog uskrsnog doručka. U gradu Haux svakog Uskrsnog ponedjeljka građani nose jaja na glavni trg gdje se u ogromnoj tavi spremaju u veliku kajganu koju kasnije jedu. U prosjeku se svake godine donese oko 12 tisuća jaja od kojih se radi veliki omlet.

Uskrs je blagdan koji u svijetu drži rekord po broju pojedenih slatkiša. U zapadnim zemljama, osobito u SAD-u, za vrijeme Uskrsa pojede se najveći broj slatkiša, među kojima je čak 90 milijuna čokoladnih zečeva i 91,4 milijarde čokoladnih jaja.

Norvežani na Uskrs rješavaju ubojstva. Tako se na televiziji i u novinama pojavljuju kriminalističke i detektivske priče u kojima se otkriva kako su pojedini likovi umrli, a na kartonima od mlijeka tiskaju priče o neriješenim ubojstvima.

Norvežani i Danci na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog kruha umotane u bijelu tkaninu koje pojedu u ponoć, a taj običaj preuzeli su od Vikinga koji su isto radili sa zimzelenim bobicama koje su simbolizirale vječni život.

Belgijanci vjeruju da uskrsna jaja donose zvona iz Rima. Zbog toga na Veliku subotu zvona u njihovim crkvama ne zvone jer su "otišla u Rim".

Na talijanskom otoku Lampedusa na Uskrs se zaboravljaju sve svađe i nesporazumi pa se građani međusobno pomire i ispričaju ako su s nekim ostali u lošem odnosu.

Prva čokoladna jaja potječu iz 19. stoljeća, a potječu upravo s područja Europe.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji tradicija utrke i rolanja pisanica na livadi ispred predsjedničke Bijele kuće u Washingtonu. Ona se održava na Uskrsni ponedjeljak, a prva takva utrka održana je 1878. pod pokroviteljstvom američkoga predsjednika.

 

Pročitajte više