Austrija želi zabraniti ovu skupinu zbog veze s novozelandskim teroristom

Screenshot: YouTube/SBS Dateline

AUSTRIJSKA vlada najavila je da bi mogla zabraniti ekstremno desnu grupu koja je primila donaciju od australskog terorista koji je pobio 50 muslimana u napadu na džamije na Novom Zelandu. 

>> Napadač s Novog Zelanda donirao je 1500 eura ekstremnim desničarima u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji i sam pripada političkoj desnici, izjavio je kako austrijske službe istražuju je li Identitarijanski pokret Austrija (IBÖ) teroristička organizacija, prenosi BBC.

Podsjetimo, austrijsko tužiteljstvo potvrdilo je da je vođa IBÖ-a Martin Sellner primio donaciju u iznosu od oko 1500 eura od Brentona Tarranta, deklariranog fašista koji je 15. ožujka izveo teroristički napad na dvije džamije u Christchurchu. On je u svom manifestu, koji je objavio prije nego je počinio masakr, otkrio kako je bio u kontaktu s ekstremno desnim i rasističkim grupama u Europi. Sellner je potvrdio da je dobio donaciju od Tarranta, ali je negirao ikakve veze s njime.

Vođa identitarijanaca: Nemamo ništa s terorizmom

"Nemam ništa s ovim terorističkim napadom", rekao je Sellner, tvrdeći da su identitarijanci mirna antiimigrantska grupa. Otkrio je da su istražitelji pretresli njegov stan u Beču u ponedjeljak i zaplijenili njegov mobitel, računalo i druge uređaje. Austrijske vlasti potvrdile su da je Tarrant posjetio Austriju, navodno u studenom prošle godine. 

"Sada možemo potvrditi da je bilo financijske podrške, a time i poveznice, između novozelandskog napadača i Identitarijanskog pokreta u Austriji. Naša pozicija je vrlo jasna, ni za kakvu vrstu ekstremizma - bilo da se radi o radikalnim islamistima ili ekstremističkim desničarskim fanaticima - nema mjesta u našem društvu", rekao je Kurz i dodao da će IBÖ biti raspušten bude li utvrđeno da se radi o terorističkoj grupi.

Zanimljivo je da je i Kurzova Austrijska narodna stranka (ÖVP) na vlasti u koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ), čiji je lider stanke i vicekancelar Christian Strache. Strache se također u srijedu ogradio od dotične skupine, tvrdeći da "nema ništa s identitarijancima". 

No tko su zapravo identitarijanci? Riječ je o paneuropskom, ekstremno desnom pokretu koji je neprijateljski nastrojen prema multikulturalizmu i tvrdi da želi obraniti bijele Europljane protiv imigranata iz Afrike i s Bliskog istoka. Prema teoriji zavjere o "velikoj zamjeni" stanovništva, neeuropski imigranti će demografski i kulturno zamijeniti domicilno europsko stanovništvo. Istu teoriju o "velikoj zamjeni", odnosno "bjelačkom genocidu", iznio je i Tarrant u svom manifestu.

Osim u Austriji, identitarijanci su aktivni i u Francuskoj, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. 

>> Tko su ljudi kojima se inspirirao terorist s Novog Zelanda? Među njima su i Srbi

Još jedna točka poklapanja između Tarranta i identitarijanaca je pozivanje na razbijanje osmanlijske opsade Beča 1683. Identarijanci slave ovu godišnjicu kao simbol borbe između europsko-kršćanske i islamske civilizacije, a Tarrant je i sam naveo ime vojnog upravitelja Beča u toj bitci, Ernsta Rüdigera von Starhemberga.

Kako piše BBC, demografski podaci opovrgavaju teoriju da će neeuropski imigranti pretvoriti domicilne Europljane u manjinu. 

Pročitajte više