Islamska država je mrtva. Hvala Kurdima što su je ubili

Foto: EPA

ISLAMSKA država je uništena - ako ne kao teroristička grupa čiji vođa je i dalje u bijegu, onda kao organizacija s teritorijem. Kao "kalifat" koji je sijao teror i nametao najgori zamislivi barbarizam, kako nad svojim podanicima, tako i diljem Sirije, Iraka, ali i svijeta.

Taj se samozvani islamski kalifat nekoć prostirao na desecima tisuća kvadratnih kilometara, na teritoriju veličine Velike Britanije, s gotovo 10 milijuna stanovnika u dvije države i s ograncima u još barem desetak drugih država diljem svijeta. Islamska država kontrolirala je milijunski grad Mosul i brojne druge gradove u Iraku i Siriji, uključujući svoju "prijestolnicu" Raku.

Sve je to izgubila nakon duge i mučne borbe koja je trajala gotovo pet godina. U toj borbi sudjelovale su, u manjoj ili većoj mjeri, brojne države i paravojne organizacije - sirijski pobunjenici i sirijski režim iako su suprotstavljene strane u ratu, Irak, šijitske milicije, iračke kurdske Pešmerge, Rusija, Turska, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i snage drugih zemalja. 

No vjerojatno nijedna vojna snaga nije više pridonijela konačnom porazu ISIS-a i podnijela pritom veće žrtve od kurdskih sirijskih Jedinica narodne zaštite (YPG) i njene sestrinske organizacije, Jedinica ženske zaštite (YPY), koje su se u tijeku rata udružile u savez s arapskim sirijskim pobunjenicima, u Sirijske demokratske snage (SDF). 

Od Kobanea do Rake, ISIS je slomio zube na Kurdima

Kad je sirijski gradić Kobane bio pod opsadom ISIS-a, od rujna 2014. do ožujka 2015. ova teroristička organizacija činila se nezaustavljivom. Izbila je na granicu Sirije i Turske, primaknula se i najvećem sirijskom gradu Alepu, gdje se borila protiv sirijskih antirežimskih pobunjenika, od sirijskog režima je osvojila Palmiru, zamalo i Deir ez-Zor, a u Iraku je osvojila Mosul, Sindžar, Ramadi i Falluju te je bila na putu za Bagdad.

Ali na Kobaneu je slomila zube. Tamo su je zaustavili malobrojni, slabo naoružani, ali hrabri i nepokolebljivi kurdski borci, kojima su u posljednji tren uskočile u pomoć američke zračne snage. Od 2015. do danas gubitak teritorija ISIS-a bio je spor, ali nezaustavljiv. S jedne strane je u protuofenzivu krenuo SDF uz logističku, obavještajnu, specijalističku i zračnu podršku međunarodne koalicije predvođene SAD-om, s druge strane iračka vojska i paravojske uz podršku iste te koalicije, s treće strane sirijski pobunjenici i turska vojska, a s četvrte strane sirijska vojska i prorežimske paravojske uz podršku ruskih i iranskih snaga. 

Kurdski borci i borkinje ratovali su s ISIS-om do samog kraja

No dok su bitke u kojima su iračka i sirijska vojska odavno završene - a valja napomenuti da su sirijski režim i njegovi ruski i iranski saveznici najveći dio rata napadali područja pod kontrolom pobunjenika, dok su ofenzivu protiv ISIS-a pokrenuli tek nakon što su to napravili američki saveznici - SDF, u kojem dominiraju upravo kurdski borci i borkinje, borio se protiv ISIS-a od njegovog početka do kraja. Oslobodili su Kobane, pa još veći grad Manbidž na sjeveru Sirije, a onda krenuli dalje u odlučni protunapad niz dolinu Eufrata. "Prijestolnica" kalifata Raka opkoljena je, a zatim i oslobođena nakon četiri mjeseca krvave i bespoštedne bitke. 

Posebnu pozornost svjetske javnosti privukle su upravo ženske jedinice kurdskih snaga. Kurdske borkinje borile su se ravnopravno, rame uz rame sa svojim muškim suborcima, na prvim crtama borbe protiv snaga zla koje su ih htjele podčiniti i pretvoriti u seksualno roblje. Borile su se za svoju viziju rodne, etničke i društvene ravnopravnosti. Za demokratsku Siriju u kojoj će Arapi i Kurdi biti jednaki, slobodnu od asadističke tiranije i džihadističkog terora.

Borba tu nije stala - Kurdi i njihovi saveznici nastavili su goniti džihadiste ISIS-a oslobađajući grad po grad, selo po selo, sve do granice s Irakom. Sve do ISIS-ovog kraja. Posljednje uporište džihadista, selo Baguz, konačno je oslobođeno prošlog tjedna. Od početka godine do službenog proglašenja pobjede u subotu više od 60 tisuća terorista, članova njihovih obitelji i drugih civila predalo se SDF-u, daleko više nego što je itko očekivao.

"Danas objavljujemo uništenje takozvane organizacije Islamske države i njezine kontrole nad posljednjom enklavom u Baguzu", proglasio je u subotu glavni zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi na proslavi pobjede. Hvala im na tome.

Pročitajte više