ROBER JARNI ZA MAĐARSKE MEDIJE

"Daliću i igračima trebao je šamar"

Foto: Nemetzi Sport /

ROBERT JARNI čvrsto je vezan s Mađarima. U Pečuh je stigao kada je nakon svega devet utakmica dobio otkaz u Sarajevu. Prije toga imao je trenersko iskustvo iz Hajduka i bio mu je potreban oporavak. U Mađarskoj je godinu dana vodio Puškaš Akademiju i kaže da je u tom periodu puno naučio. Proslavljeni lijevi bek iz Francuske 1998. danas je izbornik hrvatske reprezentacije U19. Mađarski NemzetiSport je uoči kvalifikacijske utakmice s Hrvatskom u ciklusu Euro 2020. intervju s Robertom Jarnijem plasirao na naslovnicu. Evo što im je Jarni kazao, a što sakrio... 

Dvije pobjede Mađarske nad Hrvatskom, a Hrvatska ide na Euro - biste li potpisali? 

"Odmah."

Ima li Hrvatska šanse osvojiti Euro? 

"Zašto ne, imamo odličnu momčad punu iskusnih igrača. Ako pokažemo sve ono što znamo, imamo dobre šanse."

Je li Hrvatska uvjerljivi favorit skupine?

"Apsolutno. Na papiru smo najjača momčad, ali to nije dovoljno za plasman na Euro. Na terenu moramo dokazati da smo najjači, ne smijemo olako shvatiti kvalifikacije, to nas može pokopati."

Tko će završiti drugi u skupini? 

"To je puno uzbudljivije pitanje, očekuje se velika borba za drugo mjesto. Mađarska, Slovačka i Wales će se dobro potući, nema velike razlike između te tri ekipe, nitko ne iskače. Veselim se utrci, nemoguće je predvidjeti ishod."

Vi imate Modrića, Slovaci Hamšika, Wales Balea, ali Mađari nemaju takvo ime.

"To nije bitno, nogomet igra ekipa, ujedinjena, disciplinirana i borbena ekipa često može poništiti individualce. Smatram da Mađari imamu jednaku šansu da se izbore za drugo mjesto."

Mogu li Mađari iznenaditi Hrvatsku u nedjelju? 

"Mađarska može iznenaditi svakoga kod kuće, vrlo ozbiljno shvaćam utakmicu u nedjelju, tako moraju i naši igrači. Prije dvije godine igrali smo posljednju pripremnu utakmicu za Euro u Budimpešti i nije bilo ugodno, nismo pobijedili. Mađarska ima euromomčad. Očekujem da će Hrvatska kontrolirati utakmicu u nedjelju i uzeti loptu, ali broje se golovi. Očekujem tešku utakmicu, iako je Hrvatska kvalitetnija momčad. Očekujem i da ćemo uzeti tri boda."

Koje su slabe strane Hrvatske? 

"Bez uvrede, ali neću vam otkriti. Svaka momčad ih ima, tako i Hrvatska, ali naš izbornik ima zadatak pronaći vaše slabe točke. Nadam se da Marco Rossi neće raniti Hrvatsku tamo gdje može."

Jeste li očekivali pad koji je Hrvatska doživjela u Ligi nacija nakon SP-a? 

"Da, to je bilo očekivano, igrači nakon SP-a mentalno nisu bili na visokoj razini pripreme za utakmice. To je potpuno normalno. Dobro nam je došao šamar, shvatili smo brzo da nećemo pobjeđivati ako nismo na najvišoj razini, danas moraš biti na sto posto. Zato utakmicu protiv Mađarske shvaćamo ozbiljno."

Što je bio problem protiv Francuske u finalu SP-a? 

"Vrlo čudna utakmica. Igrali smo najbolji nogomet na turniru, ali u finalu su Francuzi napravili točno ono što su morali, dobro su se branili i iskoristili su svoje munjevite igrače. Stajali su poput čvrstog bedema, Mandžukić je zabio nesretni autogol i krenulo je u smjeru u kojem nije trebalo. Možda će drugi put otići na našu stranu."

Tko će biti novi Luka Modrić? 

"Ne volim na taj način razgovarati o imenima, vrijeme će vam odgovoriti. Hrvatska ima puno talentiranih igrača, ali teško je naći biser poput Modrića. To je igrač koji je godinama ključ igre Real Madrida. Udara ritam, daje ključne lopte, zabija važne golove. Nije slučajno dobio Zlatnu loptu."
 

Pročitajte više