Hrvatska nikada nije izgubila od Mađarske, ali ima četiri remija

Foto: Getty Images / Guliver Images

HRVATSKA nogometna reprezentacija nikada nije izgubila od Mađarske. U sedam dosadašnjih susreta ostvarila je tri pobjede i četiri remija.

Zanimljivo, od tih sedam utakmica čak pet puta smo gostovali.           

Do sada su samo dvije utakmice bile službene i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj.

U prvom susretu igranom 4. rujna u Zagrebu Vatreni su slavili 3:0 golovima Dade Prše (31), Ivana Klasnića (54) i Gabora Gyepesa (80-ag). Put do pobjede olakšalo nam je isključenje Szabolcsa Hustija u 11. minuti

Uzvrat u Budimpešti 12. listopada 2005. završio je bez golova. Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini plasiravši se na SP u Njemačkoj, dok je Mađarska bila četvrta.

Prvu prijateljsku utakmicu nakon proglašenja hrvatske neovisnosti igrali smo 18. svibnja 1994. u Gyoru, a susret je završio 2:2. Oba gola za domaćine zabio je Andras Kereszturi (51, 73), a za Hrvatsku Mladen Mladenović (52, 62).

Dvije godine kasnije Hrvatska i Mađarska su odmjerile snage u prijateljskom susretu u Osijeku, a odabranici Miroslava Blaževića su slavili 4:1. Elvis Brajković (6), Davor Šuker (23), Igor Pamić (65) i Mario Stanić (75) zabili su za pobjednički sastav, dok je za goste strijelac bio Norbert Nagy (39).

Uslijedile su tri prijateljske utakmice u Mađarskoj, u prvoj smo slavili 2:0, a druge dvije su završile 1:1.

U svibnju 2002. igralo se u Pečuhu, a Vatreni predvođeni Mirkom Jozićem pobijedili su 2:0. Pal Dardai je u 12. minuti zatresao mrežu vlastitog vratara Gabora Kiralyja, a na 2:0 je povisio Niko Kovač u 24. minuti.

Šest godina kasnije Mađari su nas ugostili u Budimpešti, a susret je završio 1:1. Niko Kovač je zabio u 24. minuti za naše vodstvo, a 20 minuta kasnije izjednačio je Tamaš Vasko.

Posljednji put snage smo odmjerili 26. ožujka 2016. na Groupama Areni gdje ćemo igrati i u nedjelju. Bila je to pripremna utakmica za oba sastava za Euro u Francuskoj, a na koncu je završilo 1:1.

Prvi gol zabio je Mario Mandžukić u 29. minuti, a izjednačio je Balazs Dzsudzsak iz slobodnog udarca u 79. minuti.

Pročitajte više