HRVATSKA REPREZENTACIJA

Hrvatskoj protiv Mađarske sudi vjeroučitelj i revolveraš

Foto: Gulliver / Getty Images

WILLIAM COLLUM, 40-godišnji sudac iz Škotske koji FIFA-in znak nosi od 2006., vodi meč Mađarske i Hrvatske koji se u kvalifikacijama za EP igra sutra od 18 sati.

Zanimljivo, Collum je diplomirani teolog, koji je od 2000. čak 12 godina predavao vjeronauk u mnogim srednjim školama. Jednako dugo je paralelno i uspješno gurao karijeru suca. Prvi meč u škotskoj Premier League vodio je 2006., a u Ligi prvaka 2010. 

Dvije godine kasnije FIFA ga je unaprijedila u elitnu skupinu. To što je ušao među 24 najbolja suca na svijetu značilo je da više ne može zajedno propovijedati evanđelje i fair-play pa je prestao raditi kao vjeroučitelj i posvetio se suđenju. 

Napominjemo da je Collum lak na obaraču kada su u pitanju kartoni. U 120 međunarodnih utakmica koje je vodio pokazao je 32 crvena i čak 502 žuta.

Spomenuti prvi meč u LP-u koji je vodio, susret Panathinaikosa i Copenhagena, dokazao je da se ne boji posegnuti u džep. Premijeru na najvećoj sceni obilježio je s pet žutih i jednim crvenim kartonom. 

Sljedeće sezone, također u LP-u, na utakmici Basela i Otelula dao je šest žutih i dva crvena kartona.

Još više se te sezone raspištoljio u Europa ligi. Club Brugge i Hannover obasuo je s devet žutih kartona, kao i PSV i Valenciju, kada je pokazao i jedan crveni. 

U Ligi prvaka sjećaju ga se i nogometaši Bayerna i BATE-a, kojima je dao tri žuta i dva crvena kartona, pa Genta i Lyona, kada je podijelio četiri žuta i dva crvena.

Žestoki susjedski derbi Mađarske i Rumunjske u kvalifikacijama za Euro 2016. smirio je s 12 žutih kartona.

Ove sezone najviše se u EL-u razmahao na meču Eintrachta i Frankfurta, kada je pokazao šest žutih kartona, jednako koliko i u LP-u na utakmici Crvene zvezde i PSG-a, te na meču Juventusa i Valencije kada je javno opomenuo čak osam igrača. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više