Sabor u ponoć izglasao HDZ-ov suludi zakon, došao i Plenković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor donio je oko ponoći, nakon najduljeg izjašnjavanja o amandmanima u modernom saborovanju, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Nakon maratonske rasprave vladajući zastupnici su disciplinirano oko ponoći došli u sabor na glasanje, a zakon je donijet s 81 glasom za. Zanimljivo je da je za Zakon glasao i nezavisni Siniša Varga, bivši zastupnik SDP-a koji je nedavno izašao iz te stranke.

Mostovci su, podsjetimo, zaslužni za cjelonoćnu raspravu, a oni su tijekom noći osim predsjedavajućeg i saborskih službi jedini i bili u saboru. Većinu su vremena raspravljali sami sa sobom, i to kako bi pokušali spriječiti naprasno donošenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Mostovi zastupnici uoči glasanja napustili su sabornicu i nisu sudjelovali u glasanju. 

Na zakon je bilo podnijeto rekordnih 911 amandmana, od čega je Most NL podnio 888. Njegovi su zastupnici branili svaki amandman za što im je, uz samo jednu dulju stanku od sat vremena, trebalo 33 sata, što je rekordno trajanje rasprave o nekoj točki dnevnog reda u povijesti sabora.

Iako im ni jedan amandman nije prihvaćen, Most je zadovoljan obavljenim poslom, poslao je poruku kako je predmetni zakon loš i kako služi samo za punjenje HDZ-ove blagajne pred skore izbore za Europski parlament.

HDZ želi više novca za izbore

Uporište za to našao je u odredbi da se dozvoljeni iznos troškova za euro izbore s milijun i pol kuna diže na četiri milijuna kuna.

Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova za promidžbu za izbore za Europski parlament, s dosadašnjih 1,5 milijuna kuna na četiri milijuna kuna, a zakon će stupiti na snagu istog dana objave u Narodnim novinama, što inače nije uobičajena praksa. 

HDZ je želio više novca za promidžbu u kampanji za europske izbore zbog čega su pod svaku cijenu željeli progurati zakon prije nego što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspiše izbore. Da žele novca u više je navrata otvoreno priznao i premijer Andrej Plenković koji je sinoć došao u sabor kako bi "pružio podršku zastupnicima HDZ-a" (koji gotovo sve vrijeme maratonskog zasjedanja uopće nisu ni bili u sabornici op.a.), a možda se i dodatno uvjerio da će se zakon izglasati. 

Plenković: Ruši se nešto što je racionalno i nužno

Plenković tvrdi da je dosadašnji iznos koji se mogao potrošiti na EU izbore premali. 

"Vidim da se nastoji rušiti nešto što je racionalno, razumno, nužno, potrebno da bi cijela kampanja za europske izbore dobila odgovarajuću vidljivost, povećati sredstva za tu kampanju. To nije nikakva neracionalna odluka, naprotiv. Ako je ovaj današnji okvir na samo milijun i pol kuna za cijelu Hrvatsku jednak onome što je predviđeno za jednu izbornu jedinicu za izbore za sabor, onda to govorim kao netko tko je dva puta prošao tu kampanju i to po 45 dana, što će se ponovno dogoditi i sada. To su jako duge kampanje, najdulje koje imamo i ta sredstva su apsolutno ispod svih minimuma onoga što je bitno da se osvijesti da izbori postoje, što su europske teme pa da i mediji i javnost budu više senzibilizirani da u tim izborima sudjeluje. Mislim da time radimo ispravak jedne velike nepravde koja je postojala svo ovo vrijeme", rekao je Plenković u saboru.

"Mostovi su stavljali krive, loše amandmane protiv interesa građana, i četiri milijuna je premalo"

Napao je i Most, a rekao je i da je za njega i četiri milijuna kuna premalo.

"Inzistiranjem na filibusteringu Mostovci su stavljali nepotrebne, besmislene, banalne, krive, loše amandmane, protiv interesa građana, i to po nekoliko puta kopirane da bi postigli - što? Da bi pokazali da je postojeći sustav možda dobar pa da ga ne moramo mijenjati. Ništa se ne mijenja u izbornim pravilima, dapače, iste uvjete imaju sve stranke, a građani će biti senzibiliziraniji na europske teme ako je ta kampanja vidljiva. Za izbore za sabor smo imali 15 milijuna kuna za kampanju koja je trajala 22 dana, a ova će kampanja trajati otprilike 45 dana za jedan mali ficlek tog iznosa. To nije dovoljno i nije dobro za demokraciju. Što se mene tiče, i četiri milijuna kuna su malo, trebalo je imati više, upoznati javnost s temama, snažno govoriti o onome što je bitno, o onome što su bile danas teme Europskog vijeća", zaključio je Plenković.

Jandroković: Ne bih volio da krivica bude prenesena na HDZ

Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je da Most je zapravo podnio 75 amandmana puta 12.

"Radili smo 38 sati. Vi pitate je li normalno da radimo 38 sati. S obzirom da je sa strane Mosta došao takav zahtjev, on je proceduralno ispravan i mi smo ga ispoštovali. Međutim, da smo mi radili u normalnom ritmu, mi bismo cijeli ovaj tjedan raspravljali o amandmanima. To je klasična opstrukcija sabora, oni su pošli za jednom metodom odugovlačenja, nadali su se da ćemo se mi umoriti, međutim mi smo uzvratili jednim legitimnim potezom, a to je da amandmane odradimo ovako u komadu. Ovo je klasična politička borba, koliko je to smisleno, procijenit će sami građani, ali ne bih volio da krivica i odgovornost za to što to toliko traje bude prenešena na HDZ i vodstvo sabora jer ovo je bila inicijativa Mosta. Ovdje nije bilo 900 smislenih amandmana nego ih je bilo 75 i to smo mogli odraditi da je bilo želje s njihove strane u jednom danu", rekao je Jandroković.

Nova pravila

Prema novom zakonu, financijski izvještaji, redovni i izborni, objavljivat će se na jednom mjestu, mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), što će stručnoj i općoj javnosti olakšati uvid u stranačke financije.

Novi zakon određuje minimalni iznos koji su općine, gradovi i županije dužne osigurati u svom proračunu za redovito godišnje financiranje stranka, iznosi se kreću od 1000 kuna po vijećniku u najmanjim općinama do 8000 kuna za vijećnike u Zagrebu.

Proračunska sredstva za redovito godišnje financiranje raspoređuju se prema broju dobivenih zastupničkih, odnosno vijećničkih mjesta prema konačnim rezultatima izbora. Do sada se novac raspoređivao prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Za donacije vrjednije od 5000 kuna mora se zaključiti ugovor između donatora i primatelja. 

Pročitajte više