SAD priprema priznanje izraelske vlasti nad Golanom

AMERIČKI dužnosnici pripremaju službeni dokument o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, a predsjednik Donald Trump vjerojatno će ga potpisati idući tjedan, rekao je u petak visoki dužnosnik administracije.

Trump je u četvrtak izjavio kako je došlo vrijeme da se prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

Očekuje se da će Trump potpisati dokument kada izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak stigne u Washington, rekao je dužnosnik.

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici i snažan vjetar u leđa Netanyahuu koji je u kampanji za izbore 4. travnja i suočava se s optužbama za korupciju.

Spor koji traje od šezdesetih godina

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. i pripojio ga 1981., što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trumpom u veljači 2017., zahvalio je američkom predsjedniku na najavi priznanja.

Trumpov potez osudila je u petak sirijska vlada i poručila da je odlučna u tome da povrati to područje "svim dostupnim sredstvima".

"Sirijska nacija je još odlučnija u tome da oslobodi taj dragocjeni dio sirijskog nacionalnog teritorija svim mogućim sredstvima", kazao je izvor dodajući da je Trumpova izjava "neodgovorna" i da je pokazala "prezir" prema međunarodnom pravu.

Vezano uz Trumpovu izjavu oglasilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova čija je glasnogovornica Marija Zaharova izjavila je kako bi promjena statusa Golanske visoravni predstavljala izravno kršenje odluka UN-a, izvijestila je novinska agencija RIA.

Iranska televizija je javila kako Teheran smatra neprihvatljivom američku odluku o priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

"Ovo ilegalno i neprihvatljivo priznanje ne mijenja činjenicu da (Golan) pripada Siriji", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi.

Pročitajte više