Jugoslavija u Austriji: Glavni igrači Hrvati, pola mlade reprezentacije Balkanci

Foto: Getty Images

DARIO MAREŠIĆ, Stefan Perić, Petar Gluhaković, Dejan Ljubičić, Sandi Lovrič, Ivan Ljubić, Husein Balić, Saša Horvat, Saša Kalajdžić, Adrian Grbić, Marko Kvasina i Arnel Jakupović dio su U-21 reprezentacije Austrije.

Na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici u Trstu protiv vršnjaka iz Italije u prvih 11 izbornik Werner Gregoritsch uvrstio je Grbića, Horvata, Ljubičića, Lovrića, Ljubića i Marešića.

Pola mlade austrijske reprezentacije čine igrači iz bivše Jugoslavije

Više od pola prvog sastava, kao i cjelokupnog rostera, čine igrači hrvatskog, bosanskohercegovačkog, slovenskog i srpskog podrijetla. Ali u svlačionici balkanski jezici nisu službeni.

Hrvatska bi tu mogla pronaći neke reprezentativce za budućnost, baš kao što su svojevremeno na vrijeme detektirali Ivana Rakitića i Mladena Petrića koje su silno željeli Švicarci.

Najveća zvijezda mlade Austrije je Sturmov stoper Dario Marešić koji je s 15 godina debitirao za Sturmove seniore. On ima i hrvatsku putovnicu i prošao je sve mlađe austrijske uzraste.

U Austriji ga nazivaju novim Sergijem Ramosom i velika je perspektiva tamošnjeg nogometa.

Hrvati Ljubičić i Marešić najveće zvijezde

Dejan Ljubičić također izrasta u zvijezdu igrajući za bečki Rapid. On je zadnji vezni, standardan je u klubu i uskoro ga očekuje transfer u veći klub. Nema hrvatsku putovnicu, no njegovi roditelji su Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

On je u Europa ligi lijepim golom srušio Gerrardov Rangers prošle jeseni.

Marko Kvasina stasiti je napadač Mattersburga, a Petar Gluhaković desni bek bečke Austrije. Napadač Adrian Grbić također ima hrvatsku putovnicu i trenutačno igra za Altach.

"Balkanska" Austrija odigrala je bez golova protiv Talijana, a sudjelovat će na ovogodišnjem U-21 Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu. Igraju u skupini s Njemačkom, Danskom i Srbijom.

Hrvati protiv Hrvata na Euru? Moguće je

Na tom Euru igrat će i Hrvatska Nenada Gračana, i to u skupini smrti s Engleskom, Francuskom i Rumunjskom. Pa, tko zna, možda Hrvati zaigraju protiv Hrvata za europsku medalju.

Natjecanje počinje 16. i traje do 30. lipnja.

 

Pročitajte više