Znanstvenici dokazali da psi lažu vlasnike kako bi dobili ono što žele

Foto: Unsplash

SIGURNO vam se dogodila situacija u kojoj se vaš pas pravio ludim. Nije on pojeo ostatke pizze, nije on potrgao kauč i nije on donio cipelu na stol samo kako bi zadobio vašu pažnju. No nikada u tim situacijama niste pomišljali da je on sposoban slagati ili glumiti. Prvo što većini vlasnika u takvim situacijama padne na pamet je sram. Vlasnici najčešće pomisle da se njihovi psi srame zbog počinjenog pa imaju takve izraze lica.

Vjerujemo da i u tome ima istine, no Švicarci su dokazali da psi znaju lagati samo zbog koristi. U istraživanju provedenom 2017. godine sudjelovalo je 27 pasa različitih pasmina i različite starosti. Psi su bili s vlasnicima i upoznali su se s još dvije osobe. Svaka od njih psima je pri upoznavanju pokazala slastice. Prva im je te slastice i dala te ih pomazila, a druga osoba slasticu je spremila u džep.

Nakon toga, u prostoriju su unijeli tri jednake zdjelice, jednu sa suhom hranom, jednu s kobasicama i jednu praznu. Psi su dobili za zadatak pokazati zdjelicu s hranom, a osobe koje su ih testirale nastavile su se ponašati kao i na upoznavanju. Dakle, prva je osoba dala hranu ukoliko bi ih pas doveo do posudice s hranom, a druga bi im osoba uzela. Uslijedilo je testiranje koje je trajalo dva dana. Kada su psi bili pitani da prvu i drugu osobu odvedu do posudice s hranom, dogodilo se nešto što je začudilo ispitivače.

Psi su prvu osobu gotovo uvijek odveli do posudice s hranom te za to dobili nagradu u obliku te iste hrane. Kada su bili pitani da drugu osobu odvedu do posudice s hranom, više od pola pasa namjerno je drugu osobu dovela do prazne zdjelice, a čak dva psa nisu se htjela ni pomaknuti s mjesta. Zaključak tog ispitivanja je da su psi shvatili od koga imaju koristi i namjerno nisu htjeli prikazivati hranu jer su znali da će im ista biti oduzeta.

Mnoge je vlasnike ova informacija začudila, no Marianne Heberlein, voditeljica cijelog ovog projekta, rekla je kako su psi i dalje lojalni ljubimci koji vole svoje vlasnike. No i oni će, kao druge životinje i ljudi, ponekad gledati mogu li imati profitirati od nekih ljudi i situacija. Baš zbog toga trebate biti oprezni kod davanja slastica svojim ljubimcima jer i oni ponekad mogu odglumiti određene stvari kako bi nas prevarili i dobili slastan zalogaj. 

Pročitajte više