HRVATSKA REPREZENTACIJA

Trebao je biti rješenje za reprezentaciju, a zasad je samo problem

Foto: Jurica Galoić / Pixsell

DUJE ĆALETA-CAR prošle sezone igrao je toliko sjajno za Salzburg da je Olympique Marseille mladog (22) hrvatskog stopera kupio za čak 20 milijuna eura. 

Savršena sezona, bogat transfer i odlazak na SP: Nakon toga slijedi crna rupa

Nakon što je odličnim partijama zaslužio poziv Zlatka Dalića na SP, na kojem je igrao protiv Islanda, te uvrštavanje na spisak za utakmice Lige nacija protiv Španjolske i Engleske, a u francuskom velikanu postao prvotimac, činilo se da je ovo sezona pune i rane afirmacije središnjeg braniča.

Ali Ćaleta-Car ove sezone igra jako loše za Marseille, a jednako takav nastup imao je i za Hrvatsku protiv skromnog Azerbajdžana. Savršenu šansu da se napuni samopouzdanjem i dokaže da zaista jest ono što je postao silom prilika - prva i jedina zamjena za stopere Vidu i Lovrena u reprezentaciji - te nastavi s dobrom povratničkom formom, u kojoj u posljednje vrijeme uživa u klubu nakon katastrofalnog prvog dijela sezone, pretvorio je u reviju nevjerojatnih kikseva.

Sve što od početka sezone pokazuje u klubu; sporost, loše pozicioniranje i odlučivanje, demonstrirao je i protiv jedne od najlošijih reprezentacija 

Sve one odlike koje od početka sezone pokazuje u klubu; prije svega sporost, kako u pokretu tako i u reakciji, zatim loše pozicioniranje te odlučivanje, demonstrirao je i protiv jedne od najlošijih reprezentacija pod UEFA-inom kapom. 

Azerski napadač Ramil Šejdajev pored Ćaleta-Cara izgledao je superiorniji od oba Ronalda. Bolje reći, hrvatski je stoper u duelima s njim u dvije najopasnije prilike suparnika djelovao nedoraslo, poput rekreativca, nižerazrednog igrača u srazu s profesionalcem.

Ramil Šajdajev protiv Duje Ćaleta-Cara: Kao da gledamo oba Ronalda kontra rekreativca

U nepunih prvih 20 minuta Šejdajev je dva puta ismijao uglednike iz hrvatske obrane. U prvoj situaciji otresao je Vidu, nakon čega Ćaleta-Car reagira amaterski, a ne kao čovjek od 20 milja, stoper viceprvaka svijeta i branič europskog klupskog velikana. Potpuno krivo je procijenio kretnju protivnika, u blok ušao na krivoj nozi i proletio u prazno, nakon čega Šejdajev izlazi sam pred Kalinića. Ipak, golman Hrvatske spašava čisti gol. 

Ali ubrzo zatim nije bilo spasa. Ćaleta-Car je ovom prilikom tridesetak metara oklijevao hoće li izaći na Šejdajeva ili ga pričekati. Dok se on tako mislio suparnik je došao preblizu golu, nakon čega Ćaleta-Car radi novu pogrešku - kasni u blok i Šejdajev je ovaj put zabio. 

Dvije očajne reakcije kod dvije najveće prilike suparnika, nesigurnost u ostatku meča i prva uspješna akcija nakon 70. minute

Tu nije bio kraj lošoj igri stopera Hrvatske. Do kraja meča isticao se nesigurnošću i nestabilnošću. Prvi i jedini uspješan potez imao je nakon 70. minute, kada je konačno pravovremenim ulaskom u duel i postavljanjem spriječio opasnu kontru Azera. 

Već smo detaljno pisali o njegovom debaklu u Olympiqueu. I to redom u francuskom prvenstvu, Europa ligi te kupu.

U prvenstvenom derbiju kod gola otišao u prazno pa dobio crveni karton za brutalni start

Nakon što je u debiju i prvenstvenom porazu kod Nimesa 1:3 u drugom kolu bio loš, trener Garcia čak mjesec dana držao ga je na klupi bez minute u igri. Novu priliku dao mu je prije tri dana u prvom kolu skupine Europa lige, ali je i tada Marseille izgubio (1:2) od Eintrachta. Ćaleta-Car opet je dobio šansu od početka, u derbiju šestog kola Ligue 1, ali i to je završilo još uvjerljivijim porazom Marseillea, 2:4 kod Lyona, te crvenim kartonom hrvatskog stopera.

Mora se istaknuti da je Ćaleta-Car do isključenja bio daleko manje loš od upravo groznog kolege stopera Luiza Gustava. Da brazilskom defenzivnom veznjaku ova pozicija nikako ne leži pokazao je krivnjom za "dva i pol" gola od prva tri koje je postigao suparnik. Ova polovica otpada na Ćaleta-Cara koji je kod prvog Lyonovog gola prilikom poentiranja Haouara otišao u pogrešnom smjeru. To jest izgledalo smiješno i nedostojno braniča od 20 milijuna eura, ali do te situacije došlo je nakon što je Luiz Gustavo otišao u prazno i tako suparniku rastvorio obranu. Pred kraj derbija Ćaleta-Car dobiva nečastan otpust s terena u vidu crvenog kartona nakon što je s obje noge pokosio neuhvatljivog Traorea. On je bio u prodoru prema golu Marseillea, a Ćaleta-Car ga je prilično brutalno sasjekao pa nije bilo dvojbe da je to crveni karton i nova dulja, ali prisilna pauza.

U Europa ligi čeka i gleda dok mu suparnik poentira

U Europa ligi Ćaleta-Car je od početka do kraja igrao pet od šest utakmica u još jednom potopu svog kluba ove sezone, ispadanju u grupi sa samo jednim bodom. Pri tome je Marseille primio 13 golova. Situacija koja najbolje opisuje koliki je Ćaleta-Car kikser ove sezone dogodila se na utakmici protiv Lazija. Iako je stajao u bloku čekajući skok suparnika Marca Parola, dakle sluteći što će suparnički igrač napraviti, Ćaleta-Car je predugo čekao i kasno se odlijepio od tla pa ga je Parolo nadskočio i preko njega zabio prvi gol Lazija u pobjedi 2:1.

L'Equipe o povijesnoj sramoti Marseillea u kupu: "Ćaleta-Car, specijalist za nepokretnost"

U kupu je skrivio je jednu od najvećih sramota u povijesti Olympiquea; ispadanje u ranoj fazi porazom 0:2 od Andrezieuxa, šestoplasirane momčadi četvrte lige. Ćaleta-Car odigrao je tako da je L'Equipe njegovog stopera proglasio "specijalistom za touchdown". Najugledniji svjetski sportski dnevnik tako je opisao "sposobnost" hrvatskog braniča Marseillea da u ključnim trenucima prilikom zračne opasnosti po gol koji bi trebao braniti ostane zabijen i ukopan u zemlju. "Marseille je kod Andrezieuxa bio prava olupina zahvaljujući touchdownovima Ćaleta-Cara, neredu u obrani i nedostatku imaginacije u napadu", pisao je L'Equipe, a o prvom golu četvrtoligaša, koji je postignut nakon ubačaja iz kornera i jedne od navedenih ukopanosti braniča Marseillea, navodi: "Ćaleta-Car pri tome je napravio ono što je usavršio - ostao nepokretan." I kod drugog gola, kojim je četvrtoligaš potvrdio pobjedu i eliminaciju Marseillea, njegov hrvatski stoper nije se proslavio. Samo je gledao kako suparnik centrira, nakon čega je Andrezieux poentirao za potvrdu senzacije. To je bilo previše za trenera Garciju pa ga je početkom godine posjeo na klupu, s koje je u sljedećih pet utakmica ušao samo jednom, na 18 minuta. 

Činilo se da mu je u posljednje vrijeme konačno svanulo, ali onda su došli Azerbajdžan i povratak igrama iz prve polovice sezone

No Marseilleu je i bez Ćaleta-Cara išlo loše pa je vraćen u momčad. Činilo se da mu je od početka prošlog mjeseca konačno svanulo jer je kao prvotimac nanizao sedam utakmica, tijekom kojih je Marseille s mladim stoperskim parom, u kojem je još i 19-godišnji Boubacar Kamara, poražen samo jednom i to protiv nedostižnog PSG-a.

Ali onda je došla utakmica Hrvatske i Azerbajdžana i povratak Ćalete-Cara igrama koje je pokazivao cijelu prvu polovicu sezone.

Mladog igrača se mora istrpjeti, ali kod Ćalete-Cara su tri velika razloga za kritičnost

Ovo ne pišemo kako bismo išli džonom na mladog igrača kojeg se mora istrpjeti.

Međutim, Ćaleta-Car je preskupo plaćen u velikom klubu, dok je u reprezentaciji koja je viceprvak svijeta prva jedina rezerva Vidi i Lovrenu, pa se mora istaknuti očito - umjesto stopera za sljedećih deset godina Hrvatska za sada u njemu ima samo problem. 
 

Pročitajte više