Uz ove savjete krenite u proljeće puni energije!

D.P.

DOLASKOM proljeća budi se priroda, dani postaju duži i sunčaniji, a ljudi veseliji! Prve zrake sunca pozivaju nas da se više krećemo i budemo na otvorenom, a samim nam time ni vježbanje ne pada teško. Važno je da se fokusiramo na svoje tijelo, šećemo, vježbamo i dočekamo proljeće puni energije. 

Postavite ostvarive ciljeve

Bilo da je riječ o vožnji biciklom, višku kilograma koje želite izgubiti ili pak nekim vježbama koje želite izvoditi svaki dan. Takav će vam plan pomoći da ostanete motivirani.

Mnogi od nas misle da moramo početi s vježbama visokog intenziteta, međutim, dugoročna studija američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv zaključila je da je hodanje jednako učinkovito kao i trčanje i da pridonosi smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, dijabetesa i bolesti srca.

Počnite s istezanjem

Zimi smo često neaktivni zbog čega nas većina ima problema s bolovima u mišićima i zglobovima.

"Ako ste prilično neaktivni i bole vas kukovi, koljena ili donji dio leđa, jednostavnim istezanjem možete smanjiti pritisak u tim područjima", kaže osobni trener Jermaine Johnson.

Vježbajte kod kuće

Ako želite biti u formi, nema potrebe za skupom članarinom u teretani ili ulaganjem u fantastičnu opremu. Jednostavnim vježbama kod kuće možete ojačati svoje mišiće, održavati zdrave kosti i regulirati šećer u krvi.

Pijte toplu vodu

Svi znamo da je važno piti dovoljno tekućine dnevno kako bismo bili zdravi i hidrirani, no jeste li čuli da je topla voda bolja od hladne?

"Ona potiče limfni sustav i sprječava nakupljanje toksina u koži, bubrezima i crijevima. Trebali biste pokušati popiti najmanje osam čaša filtrirane vode dnevno, no ne uz obroke jer na taj način razrjeđujete probavne sokove za razgradnju hrane", objašnjava nutricionistica Henrietta Horton.

Povećajte svoju energiju

Ako se osjećate umorno, jedite više hrane koja povećava energiju.

"Namirnice koje su bogate proteinima, vlaknima i složenim ugljikohidratima polako oslobađaju energiju u krvotok i mogu vas držati sitima satima. Npr. jaja i običan jogurt su bogati proteinima i povećavaju koncentraciju", kaže dijetetičarka Hala El-Shaffie. 

Mislite pozitivno

Prirodno je imati negativne misli, ali to je nešto što nas previše umara. 

"Općenito primjećujemo da kada stvari krenu naopako ili ne idu svojim tijekom, time potičemo mozak da traži više sličnih primjera", kaže psihoterapeut Ali Moore.

Odvojite ujutro vrijeme samo za sebe

“Počnite s nekom vrstom pokreta, poput istezanja ili trčanja, zatim meditacijom, vježbama disanja ili čitanjem nekoliko stranica inspirativne knjige umjesto da gledate društvene medije ili e-poštu. Začudit ​​ćete se koliko ćete se bolje osjećati", poručio je trener Olly Leicester.

Pročitajte više