I to je tjelesna aktivnost: Znate li koliko kalorija trošite vođenjem ljubavi?

Foto: 123RF

JE li vas ikada zanimalo koliko ste kalorija potrošili tijekom spolnog odnosa? Zahvaljujući studiji iz 2013. godine, objavljenoj u časopisu PLoS ONE, taj je podatak dostupan.

Znanstvenici sa sveučilišta u Montrealu zatražili su 21 heteroseksualni par u dobi od 18 do 35 godina da vode ljubav jednom tjedno u razdoblju od četiri tjedna. Za to su vrijeme i žene i muškarci nosili uređaj za praćenje potrošnje kalorija.

Istraživanje je rezultiralo podatkom da muškarci u minuti potroše u prosjeku 4,2 kalorije, dok žene potroše 3,1 kaloriju. Ako je prosječno vrijeme trajanja spolnog odnosa 25 minuta, to bi značilo da muškarci sagore 101 kaloriju, a žene 69. 

Usporedbe radi, prema potrošnji kalorija, najbliža fizička aktivnost spolnom odnosu je hodanje tijekom kojeg se gubi oko 150 kalorija, dok se primjerice trčanjem umjerenim tempom u pola sata potroši oko 450 kalorija. 

Međutim, s obzirom na to da prosječni spolni odnos traje samo šest minuta, druga studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine objavila je drugačije vrijednosti, odnosno da se tijekom odnosa potroši 15 ili 20 kalorija.

Prema mišljenju stručnjaka, ako svojim aktivnostima u krevetu želite potrošiti više kalorija, važno je vaš spolni odnos produžiti i učiniti ga uzbudljivijim. Također, uzdisanjem ćete dodatno potrošiti 18 do 30 kalorija, kaže seksolog Jaiya Kinzbach. 

U svakom slučaju, bilo da je riječ o spolnom odnosu ili nekoj vrsti treninga, aktivnost je aktivnost. 

 

 

 

Pročitajte više