Fotkao je mačke dok uživaju u mačjoj travi. Fotke su genijalne

artFido

MAČJA trava, odnosno mačja metvica, poznatija kao Catnip, za mačke je kao opojno sredstvo. Najpoznatija je po tome što utječe na ponašanje i raspoloženje mačaka koje ju obožavaju.

Fotograf artFido je zabilježio njihovo ponašanje, a fotke su genijalne. 

Ova biljka dolazi iz Europe i Azije, no danas je rasprostranjena po cijelom svijetu i vezuje se za mačke. Ipak, mogu je koristiti i ljudi, i to na različite načine. Također se može koristiti i kao prirodni pesticid i insekticid pa tako miševi i muhe ne podnose njezin miris i klone je se. Mačja trava primarno utječe na odrasle mačke, ali ne na mačiće.

Procjenjuje se da ima učinak kod oko 70-80% domaćih mačaka. Čimbenik koji određuje hoće li mačka imati reakciju na mačju travu je genetika. Može djelovati i na divlje mačke kao što su tigrovi, lavovi i pantere.

Miris mačje metvice djeluje kao droga na mačke u trajanju otprilike 10 minuta. U sebi sadrži nepetalakton koji stimulira moždane stanice kada ga mačka namiriše.

Reakcije mačaka na miris mačje metvice mogu varirati po intenzitetu i načinu ponašanja. Tako vaša mačka može reagirati na sljedeće načine: valjanje u metvici, lizanje, žvakanje i jedenje metvice, trljanje glave i tijela o biljku, hiperaktivnost...

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više