BEJZBOL JE NAJISPLATIVIJI

Novi najplaćeniji sportaš svijeta za svaku minutu života dobit će skoro 500 kuna

Foto: EPA / Index

ZNATE LI tko je Mike Trout?

Ako niste obožavatelj bejzbola, vjerojatno vam to ime ne znači puno. Ali nakon ove informacije još je vjerojatnije da ćete ga dobro zapamtiti.

Igrač Los Angeles Angelsa, prema pisanju ESPN-a, uskoro će potpisati najveći ugovor u povijesti sporta. Za 12 godina vjernosti Angelsima dobit će čak 430 milijuna dolara.

>>>Zašto su bejzbolaši najplaćeniji igrači na svijetu?

On će tako srušiti rekord svojega kolege Brycea Harpera, koji je nedavno s Philadelphia Philliesima potpisao na 13 godina za 330 milijuna dolara. To je bio najveći ugovor između sportaša i kluba u povijesti, a 27-godišnji Trout će nadmašiti i najveći sportski ugovor uopće, rekord koji drži boksač Canelo Alvarez s 365 milijuna dolara vrijednim ugovorom sa streaming servisom DAZN za 11 borbi.

Za svaku minutu života dobit će skoro 500 kuna

Prosječnom čovjeku takve cifre izgledaju potpuno apstraktno, teško je i razmišljati o novcu koji se broji u milijunima, a kamoli kad ih se skupi 430. Da bismo bolje oslikali tu svotu, recimo da će Trout dobivati 35,83 milijuna dolara na godinu, nešto manje od tri milijuna na mjesec ili skoro 750.000 dolara na tjedan.

Još preciznije? Imat će dnevnicu od 106.656 dolara, satnicu od 4443, a svaku minutu života u idućih 12 godina naplatit će 74 dolara, odnosno nešto manje od 500 kuna.

Možemo razglabati o tome je li pravedno da (bilo koji) sportaš zarađuje toliki novac, a pogotovo kad se radi o bejzbolu koji kod nas nije ni popularan niti je razumljiv široj publici, a i puno poznatija imena nisu daleko od njega.

Barem ako se radi o zaradi na godišnjoj bazi, a ne o ukupnom trajanju ugovora.

O točnoj zaradi odlučuju porezna pravila

Prema Forbesovom popisu za 2018. godinu, najplaćeniji sportaš svijeta je i dalje boksač Floyd Mayweather, koji je za samo jednu borbu inkasirao 275 milijuna dolara.

LeBron James je s LA Lakersima potpisao četverogodišnji ugovor koji mu jamči 33,5 milijuna dolara na godinu. Leo Messi u Barceloni ima 33 milijuna dolara na godinu, a Cristiano Ronaldo dva milijuna manje. Naravno, svi oni imaju i brojne sponzorske ugovore, a prihodi od njih često uvelike nadmašuju zaradu od ugovora s klubom. Treba napomenuti da su u Europi i SAD-u bitno drukčija pravila o oporezivanju pa Messiju i Ronaldu u stvarnosti ostane puno više nego, recimo, LeBronu.

Gledajući ukupnu vrijednost ugovora, a u kontekstu ostalih velikih američkih sportova, s Troutovim se nitko ne može mjeriti. Najveći ugovor u NBA ligi ima Russell Westbrook iz Oklahoma Cityja, 207 milijuna za pet godina, ali ugovor nije linearan, odnosno raste iz godine u godinu pa u prvoj sezoni zarađuje ipak nešto manje nego što će uprihoditi Trout. U NFL-u rekorder je Matt Ryan sa 150 milijuna za pet godina, a u NHL-u Aleks Ovečkin sa 124 milijuna dolara za 13 godina.

Tenisači, naravno, nemaju ugovore s klubovima, nego žive od turnirskih zarada i sponzorskih primanja. Od samih turnira trojica su - Roger Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - u karijeri premašili 100 milijuna dolara. Ni MMA borci nisu ni blizu zvijezdama momčadskih sportova pa je tako lani od UFC-ovaca najviše zaradio Conor McGregor, i to nepunih 10 milijuna dolara, a treba napomenuti i da je godinu ranije zaradio deset puta više zahvaljujući hibridnoj borbi s Floydom Mayweatherom.

Pročitajte više